Net als veel van de mensen die ik coach, heb ik zelf ook regelmatig de neiging om te snel in uitersten te denken. Het betreft dan niet mijn politieke overwegingen of mijn opvattingen over bijvoorbeeld gezondheid of voeding. Waar ik op doel, is hoe je tot welke besluiten komt. Naarmate ik ouder word, kom ik steeds vaker tot de conclusie dat de beste oplossing ‘in het midden’ ligt.

Onlangs zijn wij verhuisd en had ik een interessant oplopende discussie met mijn geliefde wederhelft over waar mijn werkplek ‘dan wel niet’ moest komen. We konden ons binnen de perken van het betamelijke houden, maar vermoeidheid, de lijst met to-do’s en daarmee twee volle ‘nadenk-hoofden’, maakten het er niet gemakkelijker op. We waren het absoluut niet met elkaar eens en hielden voet bij stuk, terwijl ook hier de oplossing in het midden lag.

Ik wil stoppen!
Zo ook mijn recente idee om te stoppen met mijn werk als coach. Omdat ik op een punt zat dat het me nauwelijks lukte om mezelf daarvoor te motiveren, want och, wat was ik liever bezig met ons nieuwe huis, de geweldige plek en fantaseren over wat er met de tuin allemaal wel niet mogelijk was. Dát gaf een boost aan mijn inspiratie en creativiteit die ik al een tijd mistte binnen mijn werk.

Achteraf kan ik het goed analyseren. Ik was te hard met mijn werk bezig en dat levert niet per sé klanten op. Zo schreef ik al eerder in één van mijn columns, dat hard werken niet de oplossing is. Je dendert door, totdat je er ‘klaar mee bent’ en stoppen de meest logische oplossing lijkt. Na te hard werken zonder resultaat, ben je op een gegeven moment energieloos en heb je behoefte aan ‘niks’ zodat je weer kunt opladen. Tenzij je de pauzeknop weet te vinden.

De pauzeknop
Die pauzeknop vond ik, simpelweg door te besluiten mijn bedrijf te laten bestaan en me volle bak te storten op alles wat geregeld moest worden in en rondom het huis. Zo kon ik met focus aan het werk met iets dat me energie opleverde en afstand nemen van iets dat me energie kostte.

Zo vond ik dus mijn eigen middenweg -niet de Middenweg in Amsterdam of Hengelo- en het was het beste (zakelijke) besluit dat ik me kan herinneren.

Hilde Brouwer is sparringpartner en inspiratiecoach voor ondernemers.

www.summitcoaching.nl