Wie bij een milieu-adviseur over de drempel stapt, verwacht wellicht iemand in pak tegen het lijf te lopen. Bij Baecx aan De Spil in Kootwijkerbroek staan er klompen onderaan de trap. En wie Matthijs Bax spreekt, oprichter van dit tikkeltje eigenzinnige bureau, snapt precies waarom.

Baecx is namelijk een adviesbureau dat het op verschillende manieren nét even anders doet dan de concullega’s. In een wereld die vooral gekenmerkt wordt door lijvige rapporten, duimendikke dossiers, meerwerk, bureaucratie en ‘geneuzel’, profileert deze Kootwijkerbroekse speler zich vooral als een praktisch bureau voor snel en doelgericht milieuadvies.

Tienkoppig team
Matthijs Bax komt zelf niet van de boerderij, maar raakte in de loop der jaren wel gepokt en gemazeld in de agrarische sector. Toen hij drie jaar geleden de kans kreeg om deze loot aan de stam van Middendorp Montage over te nemen, greep hij die met beide handen aan. Drie jaar later stuurt hij een tienkoppig team aan dat zich heeft gespecialiseerd in asbestinventarisatie, bodemonderzoek en ecologisch onderzoek.

Realistisch
Asbestsanering is in de afgelopen jaren voortdurend een ‘hot topic’. Grote landelijke spelers in de montagebranche en projectontwikkelaars maken dan ook veelvuldig gebruik van de diensten van Bax om waar ook in het land een inventarisatie te doen. “We worden niet alleen gevraagd omdat we daar alle papieren voor in huis hebben, maar we staan er ook om bekend dat we in ons werk realistisch blijven, duidelijk zijn en rapportages maken zonder onnodige aanbevelingen.’’

Duidelijk en realistisch
Wat dat betreft heeft de branche geen al te beste naam. “Asbest is in de afgelopen jaren een verdienmodel geworden. Bij Baecx voeren we alle vormen van asbestinventarisatie uit op een duidelijke, eenvoudige en realistische manier. Zonder ingewikkelde rapportages en onnodige aanbevelingen. Onze mensen voelen zich thuis op het boerenerf en weten waar het om gaat. Stel het je zo voor: tijdens het melken voeren we de asbestinventarisatie uit, de volgende dag is het rapport klaar en een paar weken later is het asbest gesaneerd en het nieuwe dak gemonteerd.”

Praktisch
‘Praktisch’ is een woord dat veel voorkomt in het verhaal van Bax. Dat geldt niet alleen voor asbestinventarisaties, maar ook voor de andere disciplines die Baecx later aan de portefeuille heeft toegevoegd. Een agrariër, ondernemer of particulier die bouwplannen heeft, kan bij Baecx terecht voor bodemonderzoek dat zich kenmerkt door snelheid en praktisch advies. “Ons motto is ‘En door!’ Want dat is precies wat iemand met bouwplannen nodig heeft. Wij weten wat er speelt op het boerenerf, kunnen snel schakelen met een ondernemer die graag wil uitbreiden en ook een particulier is gebaat bij snelheid.”

Doelgericht
Ecologie is het derde vakgebied waar Bax en zijn collega’s in gespecialiseerd zijn. Bax: “Ecologie is een discipline die met name in de laatste tien jaar behoorlijk actueel is geworden. Overheden zetten er zwaar op in en ook hiervoor geldt dat een praktisch en doelgericht advies een projectontwikkelaar of agrariër enorm kan helpen. We zijn echt een bureau dat aan de kant van de ondernemer staat. De ondernemer betaalt, niet de vleermuis, zeg ik altijd tegen mijn team. De normen die binnen de ecologie gelden zijn lang niet zo klip-en-klaar als bijvoorbeeld de normen voor asbest. We zien dat toezichthouders daar ook mee worstelen. Als je dan een adviseur aan je kant hebt staan die én de taal van de ondernemer spreekt én de regelgeving helder in beeld heeft, kan je daar een mooie brug in slaan.”

Communicatie
Communicatie is een belangrijk sleutelwoord in het team van Baecx. “Recent hebben we met z'n allen een communicatiecursus gevolgd waarin weer eens werd benadrukt hoe cruciaal het is om goed te communiceren. Een klant die bij ons aankomt voor een opdracht, weet snel waar hij aan toe is. Maar goede interne communicatie voorkomt ook veel overbodige handelingen en bespaart de klant dus geld. We verdienen ons geld door systematisch en efficiënt te werken, en niet met het bedenken van zoveel mogelijk meerwerk op een klus. Wat dat betreft zijn we precies grondig genoeg en zijn we wars van overbodig werk. Ik doe liever een paar klussen meer op een dag, dan dat ik een klant opzadel met kosten die ook voorkomen hadden kunnen worden. Dat is waar we voor staan.”

www.baecx.nl