BARNEVELD – De komst van een oostelijke rondweg – die ook De Valk beter bereikbaar maakt- is weer een stapje dichterbij. Nu het milieuonderzoek bijna is afgerond, kiest de gemeente Barneveld in de loop van dit jaar een voorkeursroute.

De oostelijke rondweg rond Barneveld vormt in de toekomst een directe verbinding tussen bedrijventerrein Harselaar en de A30. De rondweg loopt straks via de N802 (Scherpenzeelseweg) om woonwijk Veller heen, om aan te sluiten op de N800 (Wesselseweg) bij de entree naar Harselaar-Zuid.

Verkeer vanaf bedrijventerrein De Valk kan straks via een rotonde aan de oostzijde van het bedrijventerrein de rondweg op, richting de A1 of de A30. Hierdoor hoeft vrachtverkeer niet meer door Barneveld te rijden.

Er liggen op dit moment nog vijf mogelijke routes op tafel. De gemeente legt het milieuonderzoek dat door onderzoeksbureau Arcadis is gedaan binnenkort voor aan de Commissie m.e.r. Die bekijkt wat de voor- en nadelen per route zijn voor de omgeving, waarna in de loop van dit jaar een voorkeursroute gekozen wordt.

De bedoeling is dat de schop voor de oostelijke rondweg in 2025 in de grond gaat. De weg zal naar verwachting in 2027 in gebruik worden genomen.