BARNEVELD – De provincie Gelderland investeert de komende jaren 200 miljoen euro in grote maatschappelijke opgave, zoals de energietransitie, klimaatadapatie en de stikstofproblematiek.

Ook projecten op het gebied van de circulaire economie, biodiversiteit, bereikbaarheid, het economisch vestigingsklimaat en woon- en leefklimaat komen in aanmerking voor kapitaal uit het nieuwe Perspectieffonds Gelderland.

Daarvoor is het Perspectieffonds Gelderland opgericht. Het fonds wordt beheerd door ontwikkelingsmaatschappij Oost NL en is bedoeld voor grote maatschappelijke projecten die bedrijven en commerciële investeerders niet alleen kunnen realiseren, bijvoorbeeld vanwege de grote investeringen in combinatie met de lange looptijd en onzekere opbrengsten.

De provincie financiert maximaal 50% van een project. Hooguit 20% daarvan kan subsidie zijn. Tijdens een economische crisis, zoals de huidige coronacrisis mag 40% van de provinciale bijdrage uit subsidie bestaan. De provincie verwacht dat het fonds extra investeringen op gang zal brengen, waardoor er uiteindelijk zo'n 400 miljoen tot 1 miljard geïnvesteerd wordt in Gelderland.