BARNEVELD - Het aantal winkels en andere detailhandelsbedrijven in Barneveld is in de afgelopen vier jaar licht gedaald. Het waren er eind 2023 in totaal nog 689. Dat is 2,5% minder dan in 2019.

Dat blijkt uit het Koopstromenonderzoek 2023. Wat opvalt is dat het aantal 'traditionele' winkels daalt, maar er juist een kleine groei is van ondernemers die zich richten op cultuur & ontspanning (zoals fitnesscentra en escaperooms) en diensten (zoals kappers, schoonheidssalons en tatoeage & piercingzaken). Het aantal horecagelegenheden is in de gemeente Barneveld stabiel, volgens het onderzoek.

Wat verder opvalt is de sterke daling van de winkelleegstand. In 2019 stond er nog 8.700 m2 aan detailhandelsruimte leeg. Eind 2023 is dat gedaald naar 5.500 m2. En dat komt niet alleen doordat er winkelvloer uit de markt gehaald is, bijvoorbeeld door winkels om te bouwen tot woningen. Het totale winkelvloeroppervlak in de gemeente Barneveld kromp namelijk in vier jaar tijd maar beperkt, met 1.100 m2. Ook op andere plekken in Midden- en Oost-Nederland nam de leegstand af. De onderzoekers schrijven dat toe aan een concentratiebeleid van gemeenten in combinatie met gerichte acties en stimuleringsmaatregelen. Ook zien ze dat supermarkten uitbreiden en horecazaken gaten in de winkelstraat opvullen.