Ze zijn ijzersterk en superklein tegelijk. Bij Hoeflon verlaten jaarlijks zo’n 200 compacte kranen de werkplaats om hun weg te vinden naar klanten over de hele wereld. Of we foto’s mogen maken? Jazeker, maar zonder dat het complete productieproces in beeld komt. Want dat is voer voor de concurrent.

Het is veelzeggend voor het vernuft en de techniek waarmee Gert van Hoef met zijn team furore maakt in de wereld van verticaal transport. Toen hem ter ore kwam dat die wereld zat te wachten op een compacte hoogwerker die ook kan hijsen, sloeg hij aan het sleutelen.

Samen met broer Dennis bracht hij dagen door in de schuur en dat resulteerde in 2006 in een mini-hijskraan die hij in no-time verkocht had. “Onze eerste klant was EeStairs en daar doen we nu nog steeds zaken mee”, vertelt Van Hoef. “Onze klantenkring groeide daarna in hoog tempo, met name in de staal- en glasmontage en in de houtbouw. Omdat de hijskranen smal en compact zijn passen ze door elke deur, terwijl de hijskracht enorm is.”

Een ideaal product dus voor bedrijven die vaak hijs-, transport- en montageklussen hebben en zware objecten uit nauwe ruimtes moeten tillen. Recent bijvoorbeeld werd met behulp van een Hoeflon-machine tijdens de bouw van het depot van Boijmans van Beuningen in Rotterdam een buitengevel geplaatst met ruim 1500 spiegelpanelen.

In het afgelopen decennium ontwikkelde Hoeflon met een gedreven team van pakweg 50 techneuten en monteurs verder aan verschillende types compacte, mobiele machines. In 2017 verhuisde de onderneming wegens ruimtegebrek van De Valk naar Harselaar-Zuid, waar ruimte is om door te groeien. “En natuurlijk zijn we trots op deze locatie. We krijgen hier veel buitenlandse relaties over de vloer en ze zijn altijd erg onder de indruk van dit verzorgde bedrijventerrein.”

Hoe succesvol Hoeflon ook is, groei is nooit een doel op zich geweest, geeft Van Hoef aan. “Maar we moeten wel opschalen met de productie, want de klantvraag is enorm. Er worden bedrijfsprocessen geoptimaliseerd om de aantallen voor dit jaar en aankomend jaar te kunnen halen. Bovendien willen we onze aandacht geven aan de ontwikkeling en groei van de mensen die hier werken. Investeren doen we ook graag in jonge mensen door samen te werken met de Barneveldse Techniek Opleiding. Dit bedrijf staat er niet voor ons, we doen het met elkaar en ik ben trots op het team dat we hier hebben.”

www.hoeflon.com