Als een kelder, woonhuis of bedrijfsgebouw wordt opgeleverd, is er van hun werk niks meer te zien. Toch levert Ewako er een cruciaal onderdeel voor, namelijk de bewapening. In de wapeningscentrale op De Bonkelaar werkt een groeiend team van specialisten aan mooie maatproducten, begeleid met adequaat advies.

Jan van Essen junior en zijn echtgenoot Evelien staan samen aan het roer van deze oer-Kootwijkerbroekse onderneming. Van Essen senior begon in 2006 waarop vijf jaar later de verhuizing naar Puurveen plaatsvond. In 2015 nog werd de bedrijfshal uitgebreid en werd een volautomatische wapeningsmachine in huis gehaald om klanten nog beter te kunnen bedienen. Op maat knippen en buigen, om vervolgens prefab in elkaar te lassen, zodat er op de bouw bespaard kan worden op arbeid.

Klant ontzorgen
De klant ontzorgen. Daar draait het om bij Ewako waarin ook 'pa en ma Van Essen' nog volop dagelijks actief zijn. Jan Jr. stapte in 2008 in: “We kunnen een betonvlechter bedienen die op de bouw grote aantallen beugels en staven nodig heeft. Maar ook klanten met kleine aantallen zijn bij ons aan het juiste adres. Wat veel gebeurt is dat we een kant-en-klaar bouwpakket aanleveren, dat zonder gepuzzel in elkaar kan worden gezet op de plek waar het voor bestemd is. Dat vraagt om een goede voorbereiding, precisie en maatwerk. En dat is iets waar we met elkaar bovenop zitten.’’

Ewako heeft grote en in het oog springende projecten in haar portfolio. Maar het zijn de kleinere en minder opvallende projecten die door de week heen de boventoon voeren. “We bedienen veel kleine aannemers en zzp'ers. Juist voor deze doelgroep is het zo belangrijk dat je niet domweg levert, maar echt oog en aandacht hebt voor de plek waar de klant de wapening wil toepassen. Daarin meedenken en waarde toevoegen is echt onze specialiteit.’’

Ultramodern
De apparatuur waarover team Ewako beschikt, voldoet niet alleen aan de jongste eisen maar is ook ultramodern. “We hebben een mattenlasmachine die volautomatisch opereert, mits goed aangestuurd door onze werkvoorbereider en machineoperator. Dat bespaart veel tijd en werk, maar zorgt ook voor een eindproduct dat helemaal voldoet aan de vooraf opgegeven wensen van de klant.”

Het Ewako-team bestaat inmiddels uit twaalf medewerkers die dagelijks hun bijdrage leveren aan de realisatie van uiteenlopende projecten. “Het is de veelzijdigheid die ons werk zo boeiend maakt”, aldus Jan. “Waar je vandaag druk bent met een parkeerkelder voor een appartementencomplex, ben je de andere dag bezig met de fundering van een bedrijfshal.”

Machine operator
Binnen de organisatie is er bij Ewako momenteel ruimte voor een machineoperator. “Een mooie functie, waarbij de persoon in kwestie alle ruimte krijgt om zichzelf te ontwikkelen. Kijk, onze machines doen het werk, maar ze moeten wel bediend worden door een specialist die oog heeft voor het eindproduct en de wensen van de klant zo goed mogelijk kan vertalen. Onze mensen zijn gewend om mee te denken in allerlei praktische oplossingen voor onze klanten. En omdat die klantenkring zo gevarieerd is – van betonfabrikanten, tot vlechters, bouwbedrijven  en zzp’ers –  is het ook zo’n afwisselende en verrassende baan. Je moet het zo zien: de ene klant levert een complete berekening plus tekening aan, de ander is wat minder voorbereid en is geholpen bij wat meer input en hulp van onze kant. Dat gebeurt door onze werkvoorbereider, maar ook de machineoperator moet van de hoed en de rand weten.’’

Solliciteren op de functie van machineoperator of werkvoorbereider? Maak een afspraak met Jan van Essen via jvessen@ewako.nl, bel 0342-442377 of stuur een bericht via WhatsApp naar genoemd nummer.

www.ewako.nl