BARNEVELD - Met de perspresentatie van de oorlogsmusical 40-45 stond Barneveld begin september ineens stevig op de landelijke culturele kaart. Vanaf september 2024 is de musical van Studio 100 te zien in de Midden Nederland Hallen.

“Ik vind het bijzonder dat Studio100 voor Barneveld heeft gekozen”, vertelt Mijntje Pluimers, die als wethouder cultuur in haar portefeuille heeft. “We hebben al een levendig cultureel aanbod in de gemeente met het Schaffelaartheater en diverse culturele verenigingen, deze musical is daar een mooie aanvulling op. Ik verwacht dat de musical deels een andere doelgroep trekt, ook van mensen die onze gemeente nog niet kennen.”

Kansen voor ondernemers
En dat biedt economische kansen. Uit onderzoek blijkt volgens Pluimers namelijk dat elke euro die bezoekers uitgeven aan entree, nog eens tweeëneenhalve euro oplevert in de omgeving. “Bezoekers gaan bijvoorbeeld ergens een hapje eten, een middagje winkelen of ze combineren een theaterbezoek met een hotelovernachting. Lokale ondernemers zijn nu aan zet om daar op in te spelen”, zegt de Barneveldse wethouder.

De musical 40-45 vertelt het verhaal van twee Rotterdamse broers, die in de Tweede Wereldoorlog ieder een andere kant van de strijd kiezen. Met rijdende tribunes, een trein die binnenrijdt en een vliegtuig dat neerstort zet de musical een nieuwe standaard op het gebied van beleving en special effects. De musical werd eerder opgevoerd in België en trok daar een recordaantal bezoekers.

Nieuwe theaterhal
Speciaal voor de musical wordt een nieuwe theaterhal achter de Midden Nederland Hallen gebouwd. Ook verrijst er een grote glazen kas bij het complex, die onder meer gaat fungeren als foyer voor bezoekers. Pluimers: “Als gemeente zijn we in goed gesprek met Studio100. Zo hebben we gevraagd om goed na te denken over de verkeersafwikkeling. Ook brengen we Studio100 graag in contact met lokale ondernemers.”