BARNEVELD - Hoe staan de Barneveldse winkelstraten ervoor? Welke vastgoed- en retailontwikkelingen komen er op ons af? En wat is er nodig voor een toekomstbestendig Barnevelds winkelcentrum? Daar dachten centrumondernemers en de gemeente Barneveld onlangs samen over na.

Gert-Jan Slob (Locatus) ging in op de ontwikkeling van de leegstand. Hij liet zien dat sinds het begin van de eeuw het vloeroppervlak in de detailhandel in Nederland bijna verdubbeld is, vooral door uitbreiding van bijvoorbeeld woonboulevards en andere zogenoemde PDV-locaties. Ondertussen werd de ‘taart’ niet veel groter en dus staan winkelcentra onder druk.

Met de leegstand in Barneveld (8%) valt het nog wel mee, was de conclusie. Zeker als je bedenkt dat er een aantal leegstaande panden herontwikkeld worden. Maar juist op dat vlak is waakzaamheid geboden, want als je te veel transformeert, verliest een (kern)winkelgebied snel zijn aantrekkingskracht op winkelend publiek.

Jong publiek, korte verblijfstijd
Thijs Lenderink (I&O Research) nam de ondernemers mee in de belangrijkste uitkomsten van het recente Koopstromenonderzoek. Daaruit bleek opnieuw dat de detailhandel een economische factor van betekenis is in de gemeente. Alleen al in het centrum van Barneveld wordt jaarlijks 113,5 miljoen euro omgezet. En winkels en horeca zijn samen goed voor honderden banen.

Opvallende details? Het winkelpubliek in Barneveld is relatief jong en behoorlijk tevreden over het centrum. Daar staat tegenover dat de verblijfsduur relatief laag is. Kansen liggen er onder meer op toeristisch vlak; slechts een relatief klein deel van de toeristen in de gemeente weet de weg naar het Barneveldse centrum te vinden.

Nog meer groen en een horecaplein
Tot slot ging Johan Schomaker (De Nieuwe Winkelstraat) in op verbeterkansen voor het Barneveldse centrum. Uitstraling kwam daarbij steeds terug. Het centrum van Barneveld is met bomen en geveltuinen al wat vergroend, maar de moderne consument verwacht nog meer. Ook een horecaplein zou een aanwinst voor Barneveld kunnen zijn.

De bijeenkomst vond plaats op initiatief van een aantal Barneveldse ondernemers. Naast winkeliers sloten ook een aantal pandeigenaren, horeca-ondernemers, een vertegenwoordiging van de Barneveldse Middenstands Vereniging (BMV) en het Schaffelaartheater aan. “Als gemeente vinden we het belangrijk dat onze centra aantrekkelijk en leefbaar blijven. Het Barneveldse centrum doet het relatief goed als je dat afzet tegen vergelijkbare gemeenten, maar we moeten dat niet als vanzelfsprekend zien. We kijken de komende tijd hoe we op een goede manier kunnen inspelen op de ontwikkelingen in de detailhandel en hoe we structureel met ondernemers en vastgoedeigenaren kunnen samenwerken aan het versterken van het centrum”, zegt wethouder Wim Oosterwijk.

www.ondernemersloketbarneveld.nl