BARNEVELD - De 42-jarige Syriër Nabhn Rezek  is sinds december vorig jaar drie ochtenden in de week te vinden bij Het Fietsenhuis aan de Valkseweg. Eigenaar William van’t Hol bood hem de kans op een taalstage en ziet het taalniveau van de stagiair wekelijks verbeteren.

Een toenemend aantal bedrijven en organisaties in de gemeente Barneveld stelt de werkvloer open voor statushouders om een taalstage te volgen. Voor ondernemer William van't Hol een stap op onbekend terrein, vertelt hij. Het verzoek voor een taalstageplek kwam van de gemeente, waar Nabhn bij zijn contactpersoon had aangegeven belangstelling te hebben voor een taalstage bij een fietsenhandel. Kort daarop zaten ze om tafel om een en ander door te spreken. Heel lang hoefde hij er niet over na te denken, blikt William terug. “Ik zie de instroom van vluchtelingen in Barneveld niet als een probleem, maar als een uitdaging. Taal speelt daarin een belangrijke rol. Het is een basisvoorwaarde om integratie tot een succes te maken. Toen dit verzoek kwam was ik één en al bereidheid.’’

Zelfstandig
Tijdens een taalstage moet de mogelijkheid tot communiceren zo optimaal mogelijk zijn, vindt hij. Een vastomlijnd plan had hij daarvoor niet. “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat Nabhn ergens achterin een hoekje aan het werk is. De eerste paar keren dat hij er was, hebben we afgetast wat hij kan. En in hoeverre hij zelfstandig klusjes kan uitvoeren. Dat ging eigenlijk meteen goed, hij wilde alles wel aanpakken.” Inmiddels heeft Nabhn regelmatig klantcontact, doet hij kleine reparaties, pakt hij nieuwe fietsen uit de verpakking en maakt ze vervolgens gebruiksklaar. “Dat deed hij met behulp van een handleiding die we standaard gebruiken voor ‘gewone’ stagiairs. Hij heeft hem met onze hulp in het Arabisch vertaald en kan er nu prima mee uit de voeten. En ook tijdens pauzes proberen we hem zoveel mogelijk te betrekken bij onze gesprekken.”

Zijn klanten informeerde William via Facebook, waar hij geweldige reacties kreeg op de komst van Nabhn. Ook in de winkel wordt er positief op zijn aanwezigheid gereageerd. Uiteraard heeft zijn komst ook impact op het kleine team van Het Fietsenhuis, geeft William aan. “Ik verwachtte dat ze actief een begeleidende rol zouden oppakken. Van tevoren weet je natuurlijk niet hoe dat zal gaan. Maar het is leuk om te zien dat er beter wordt samengewerkt dan ooit. Ze pakken het goed op, voelen zich mede-verantwoordelijk voor het welslagen van de taalstage en zijn zich bewust van het belang van een goede communicatie met Nabhn.”

Keerzijde
Natuurlijk is er ook een keerzijde aan de taalstage, geeft William aan. Het kost de nodige tijd en energie, en die zijn niet altijd maximaal aanwezig. “Nabhn begon in een voor ons traditioneel rustige tijd; december en januari zijn niet de drukste maanden in deze branche. Dat kwam wel heel goed uit. Drie ochtenden per week is ook echt voldoende wat mij betreft. Als deze taalstage met drie maanden wordt verlengd, kan ik me voorstellen dat we minder aandacht en tijd aan hem kunnen besteden. Gelukkig weet hij zijn weg inmiddels steeds beter te vinden.”

William vindt het begrijpelijk als collega-ondernemers beren op de weg zien bij de overweging een taalstageplek aan te bieden. Meer informatie kan veel van deze twijfels wegnemen, verwacht hij. Tijdens een informatieavond voor ondernemers bijvoorbeeld. “De noodzaak is groot genoeg, want dit jaar komen er naar verwachting 140 statushouders bij.” Zijn boodschap aan ondernemers die een taalstageplek overwegen? “Verbreed je wereld en durf uit je comfortzone te treden. Je wordt er nooit dommer van om iemand bij de hand te nemen en te helpen een plek te vinden in onze lokale gemeenschap. Ook als ondernemers zijn we verantwoordelijk voor deze mensen.”