BARNEVELD - De coronacrisis raakt ondernemers uit de gemeente Barneveld. Met advies, uitstel van aflossing en (extra) kredietverlening wil Rabobank Gelderse Vallei hen door deze uitdagende tijden helpen.

“We hebben in de afgelopen weken met de accountmanagers honderden bedrijven gebeld. Veel bedrijven worden geraakt. Horecagelegenheden moeten deuren sluiten, winkels krijgen minder klanten over de vloer, bedrijven hebben te maken met beperkingen in import en export. Er komt ook heel veel op ondernemers af. Ze moeten tal van dingen regelen in zeer korte tijd en elke dag komt er wel iets nieuws op ze af”, vertelt Jos Goor, manager Bedrijven bij Rabobank Gelderse Vallei.

Degelijkheid
Dat ondernemers hier in de regio over het algemeen ‘degelijk’ ondernemen is nu een voordeel, ziet Goor. “Veel bedrijven hebben de afgelopen jaren gespaard, dat zorgt ervoor dat bedrijven waar beperkt omzet wegvalt het wat langer kunnen uitzingen. Als je gehele omzet wegvalt, zoals in de reisbranche, is het natuurlijk een ander verhaal. Daar kan je niet tegenop sparen.”

Voor een deel van de bedrijven is een dreigend tekort aan liquiditeit een grote uitdaging, merkt Goor. “Voor je werknemers kun je werktijdverkorting aanvragen, maar dat duurt even. En je moet zelf ook eten en de hypotheek betalen. Een deel van de ondernemers maakt zich daar zorgen over. Die vragen zich af: hoe houd ik mijn bedrijf in de lucht? Als coöperatieve bank willen we er nu echt voor hen zijn en onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen door ze bij te staan.”

Uitstel van aflossing en krediet
Rabobank Gelderse Vallei ondersteunt getroffen ondernemers op verschillende manieren. Wie een lening bij de bank heeft lopen, kan zes maanden uitstel van aflossing vragen. “Dat regel je online en dat gaat heel snel. In principe is zo’n aanvraag binnen een dag verwerkt. Dat geeft direct lucht”, zegt Goor.

Daarnaast zijn er bedrijven die in deze tijden behoefte hebben aan een uitbreiding van hun rekening-courantkrediet. Ook daarvoor start je online een financieringsaanvraag. “Onze accountmanagers nemen dan contact met je op. We bespreken dan of je in aanmerking komt voor de BMKB-regeling van de overheid. Dat is een overbruggingslening waarbij de overheid borg staat voor 75% van de financiering.”

Bij aanvragen voor nieuwe of verruimde kredieten kijkt de bank normaal gesproken naar je cijfers. “Maar we begrijpen dat deze tijden om een andere aanpak vragen. We kijken nu of je bedrijf voor de coronacrisis gezond was. Als dat het geval is, verlenen we in veel gevallen het (extra) krediet”, zegt Goor.

Advies en verbinding
De accountmanagers van Rabobank Gelderse Vallei denken verder waar mogelijk mee met ondernemers of brengen ze in contact met specialisten die bijvoorbeeld kunnen helpen om gebruik te maken van verschillende overheidsregelingen. Ook delen ze kennis van het Rabo Research Centre, dat prognoses maakt over de impact van de coronacrisis op verschillende branches.

Goor adviseert ondernemers om bij (dreigende) liquiditeitsproblemen zo snel mogelijk aan de bel te trekken. “Zoek niet alleen met ons naar een oplossing, maar kijk ook wat je kunt regelen met bijvoorbeeld je huurbaas en je leveranciers. En maak gebruik van de overheidsmaatregelen, zoals werktijdverkorting en uitstel van het betalen van belastingen.”

Lichtpuntjes
De accountmanagers van Rabobank Gelderse Vallei werken net als veel anderen tegenwoordig vanuit huis. Ze zijn mobiel bereikbaar en staan in nauw contact met klanten en collega's binnen de bank. Ziet Goor ook ergens lichtpuntjes? “Zeker. We zien dat ondernemers al hun creativiteit en innovatiekracht aanspreken. Denk aan restaurants die thuis bezorgen, sportscholen die online lessen aanbieden. Daar hebben we groot respect voor.”

 

Thuis bezorgen? Controleer je verzekeringen!

Stel, je bent horecaondernemer. Je restaurant mag niet open, maar je kunt nog wel maaltijden aan huis bezorgen. Slim, want zo vang je een deel van je omzetverlies op. Maar check wel even of je huidige verzekeringen dan nog voldoen, tipt Rabobank Gelderse Vallei. Bezorgdiensten zijn namelijk meestal niet meeverzekerd bij zowel verzekeringen van particuliere auto’s als van bedrijfswagens. Dat kan opgelost worden met een tijdelijke extra dekking.

Ook voor maakbedrijven en importerende en exporterende ondernemingen is een verzekeringscheck belangrijk. Als je uitwijkt naar andere leveranciers of andere afzetkanalen zoekt, is mogelijk je goederentransportverzekering niet meer passend of heb je andere dekkingsgebieden nodig.

Tot slot zijn er ondernemers die zakendoen met klanten die ook hard getroffen worden door de coronacrisis, bijvoorbeeld in het buitenland. Kunnen die straks hun facturen nog wel betalen? Ondernemers die zich daar zorgen over maken kunnen een kredietverzekering afsluiten. Daarmee ben je verzekerd tegen het risico dat klanten facturen niet of te laat betalen.

Rabobank biedt verschillende verzekeringsoplossingen voor ondernemers. Adviseurs van Rabobank Gelderse Vallei adviseren hier graag over.

www.rabobank.nl/gelderse-vallei