Ondernemers gaan slimme jongeren binden met incubator
BARNEVELD- Slimme Barneveldse jongeren blijven vaak hangen in de stad waar ze studeren. Daar moet verandering in komen, vindt een groep Barneveldse ondernemers. Dus beginnen ze een incubator: een plek waar start-up, scale-ups en studenten onder begeleiding van ervaren ondernemers samenwerken aan innovaties.
Het plan draagt de werktitel Barneveld Tomorrow. Initiatiefnemers zijn Jaco Kuiper (eDifference), Joop van Veelen (Procomm Partners), Evert Hein Schuiteman (Schuiteman Accountants & Adviseurs) en Camiel van Damme (Sharebusiness). Vier ondernemers die zich allemaal zorgen maakten over de 'braindrain' in Barneveld.
Want Barneveld staat weliswaar bekend als een ondernemende en hardwerkende gemeente met een hoge bedrijfsdichtheid. Tegelijkertijd zijn werknemers relatief laaggeschoold. Slechts 21 procent van de beroepsbevolking in de gemeente Barneveld is hoogopgeleid volgens het CBS. Het landelijk gemiddelde ligt op 29 procent. Dat Barneveld het in vergelijking zo 'slecht' doet, komt mede doordat jongeren naar de grote steden vertrekken om te studeren. Ze starten vervolgens vaak ook daar hun bedrijfje of vinden er hun eerste baan.
“Als je eenmaal daar gesetteld bent, kom je niet snel meer terug naar Barneveld. Zo raken we talent, kennis en expertise kwijt. Dat hebben we juist hard nodig in de komende tien à twintig jaar. Door trends als digitalisering en robotisering krijgen Barneveldse maakbedrijven steeds meer behoefte aan hoogopgeleide medewerkers en innovatieve start-ups in hun omgeving. Doen we nu niets? Dan wordt het voor bedrijven lastiger om concurrerend te blijven, verslechtert het vestigingsklimaat en bestaat de kans dat bedrijven hier zelfs weg zullen trekken”, zegt Jaco Kuiper.
Drie pijlers
En dus moet er iets gebeuren om talent hier te houden, vindt ook innovatiemakelaar Wicha Benus (RCT De Vallei) die de initiatiefnemers assisteert. Hij schetst het plan in een notendop. Op een nog te bepalen plaats in Barneveld komt een inspirerend, creatief en multifunctioneel nieuwbouwpand. “Dat gebouw krijgt een open en transparante sfeer. Geen systeemplafonds dus. We willen een omgeving creëren die vrijheid, kennisdeling, inspiratie en creativiteit stimuleert.”
Barneveld Tomorrow biedt straks ruimte aan drie verschillende gebruikersgroepen. In de eerste plaats is er plek voor zo'n 20 tot 25 start-ups (beginnende bedrijven met een vernieuwend idee of product dat nog niet marktrijp is) en scale-ups (innovatieve bedrijven die al opereren in de markt en sterk groeien). Daarbij wordt gemikt op knappe koppen in de sectoren agrofood, industrie, energie, transport & logistiek.
Start-ups en scale-ups betalen straks een relatief lage huur.
De bedoeling is dat deze bedrijfjes zich ongeveer drie tot vier jaar vestigen in de incubator, waarna ze vervolgens hun vleugels elders in Barneveld uitslaan. Als ze dan succesvol zijn, betalen ze een succesfee aan Barneveld Tomorrow. Daarnaast biedt Barneveld Tomorrow plek aan studenten van universiteiten en hogescholen. Zij kunnen in een multi-displinair team werken aan afstudeeropdrachten bij de start- en scale-ups. Tot slot kunnen ook lokale zzp'ers straks gebruikmaken van de flexplekken en vergaderruimtes die Barneveld Tomorrow biedt.
Coaching
Tijdens het gesprek benadrukken Benus en Kuiper meerdere keren: dit wordt niet het zoveelste bedrijfsverzamelgebouw. Start- en scale-ups kunnen rekenen op een intensief ondersteuningsprogramma. Ervaren ondernemers fungeren straks als coach voor de kansrijke bedrijfjes. En partners ontzorgen de start- en scale-ups op onder meer fiscaal, juridisch en marketingtechnisch gebied. “Zo kun je als bedrijf meer focussen op innovatie, sneller groeien en succesvoller de markt betreden”, vertelt Kuiper.
Het plan is ambitieus, erkennen Kuiper en Benus. Incubators en innovatiecampussen zijn er genoeg in Nederland, maar die zijn vrijwel altijd gekoppeld aan universiteiten of hogescholen en slechts zelden opgezet vanuit het bedrijfsleven zelf. Waarom de jonge knappe koppen straks toch kiezen voor een innovatiebroedplaats in Barneveld en Barneveld Tomorrow tot een succes maken? “Nou, onder meer vanwege dat ondersteuningsprogramma”, reageert Kuiper. “En vergis je niet, de regio Barneveld is een ontzettend aantrekkelijke plek om te zitten als start-up. Er zijn hier fantastische maakbedrijven die vol innovatieve ideeën zitten, maar er simpelweg niet aan toekomen om er mee aan de slag te gaan. Of niet weten hoe ze dat moeten aanpakken. Bovendien telt de regio relatief veel vermogende particuliere investeerders. Dat kan hele mooie matches opleveren.”
Businessmodel
Draagvlak is er in ieder geval, weten de initiatiefnemers op basis van een haalbaarheidsonderzoek. “We hebben met meerdere bedrijven gesproken en die zijn allemaal enthousiast”, vertelt Kuiper. “Dat geldt ook voor de gemeente Barneveld.” Ook de BIK ondersteunt het plan. Bestuurslid Corné van Delen heeft zich aangesloten bij de initiatiefnemers. Verder staan de eerste start-ups al te trappelen om hun intrek te nemen in de incubator, verklapt Wicha Benus.
Maar zover is het nog niet. Eerst moeten de plannen voor een nieuwbouwpand nog meer vorm krijgen. Ook wordt er hard gewerkt aan het binnenhalen van subsidies. Kuiper: “Het doel is dat Barneveld Tomorrow uiteindelijk zelf haar broek kan ophouden, maar in de opstartfase is dat nog niet reëel. Bovendien doen we met dit concept ook veel voor de branding van Barneveld als innovatieve regio en dragen we bij aan het economisch klimaat in Barneveld."