KOOTWIJKERBROEK - Hoe ontwikkelt de markt voor commercieel vastgoed zich in Kootwijkerbroek? Bedrijfsmakelaar Bob Schouten van Midden Nederland Makelaars woont zelf aan de rond van het dorp en begeleidt er de nodige vastgoedtransacties. 

De economie groeit nog altijd en in Kootwijkerbroek misschien nog wel een stukje harder dan het landelijk gemiddelde. Dat merkt Schouten dagelijks in zijn werk. Veel Kootwijkerbroekse bedrijven doen het goed en lopen nu tegen de grenzen van hun pand aan, waardoor ze om zich heen kijken naar uitbreiding of nieuwe bedrijfshuisvesting. De winkelmarkt in Kootwijkerbroek is relatief stabiel en volgt daarmee de landelijke trend, constateert Schouten.  “Er is een mooie synergie door winkels voor eerste levensbehoefte en de onderscheidende confectiewinkels, die als publiekstrekker fungeren. Maar voor bijvoorbeeld landelijke ketens is Kootwijkerbroek geen expansiegebied.”

Bedrijfshallen populair
De vraag naar bedrijfshallen is daarentegen heel groot. Die zijn volgens de ervaren bedrijfsmakelaar van Midden Nederland Bedrijfsmakelaars over het algemeen snel ingevuld. Schouten merkt daarbij dat Kootwijkerbroekse ondernemers een nuchtere, Veluwse mentaliteit hebben. Ze werken hard, sparen eerst voordat ze geld uitgeven. En ze willen allemaal kopen. “Van alle huurtransacties die in Kootwijkerbroek gedaan worden, is 50 tot 75% van ondernemers buiten het dorp”, zegt Schouten.

Aantrekkingskracht
De aantrekkelijkheid van Kootwijkerbroek als vestigingsplaats is volgens hem toegenomen door de aanleg van Harselaar-Zuid. “Daardoor ben je vanaf Puurveen zo op de A1, zonder stoplichten en geslinger over kleine wegen. Ik merk dat ondernemers uit bijvoorbeeld Garderen, Apeldoorn of Harderwijk daar positief door verrast zijn.”

In de afgelopen periode verhuisde een aantal Kootwijkerbroekse bedrijven naar Harselaar-Zuid. De aanleg van dat bedrijventerrein is voor Kootwijkerbroek een positieve ontwikkeling, vindt Schouten. “Het is én voelt dichterbij dan Barneveld voor veel ondernemers. Toch willen de meesten van hen het liefst in eigen dorp blijven.”

Uitbreidingsmogelijkheden
Op basis van de huidige marktomstandigheden zou Kootwijkerbroek daarom best een stukje uitbreiding van het bedrijventerrein kunnen gebruiken, meent Schouten.  “Er zijn behoorlijk wat bedrijven die graag zouden willen bouwen. Mogelijk ontstaan er in de komende jaren ook kansen voor bedrijven in de lichte milieucategorieën in het buitengebied rond Kootwijkerbroek, als daar agrarische bebouwing vrijkomt. Stel dat je daar een mooie hal kunt gebruiken en ernaast kunt wonen? Ik weet zeker dat er ondernemers zijn die daar geïnteresseerd in zijn.”

Voor Schouten is Kootwijkerbroek een mooi marktgebied. “Ik ben hier altijd graag, vanwege de ondernemende mentaliteit. Doordat ik zelf in de buurt woon, ken ik de markt goed. Daardoor kun je soms mooie combinaties en samenstellingen maken. Dat gebeurt trouwens ook af en toe onder de radar. Niet alle vastgoedeigenaren willen veel aandacht voor een transactie. Die mogelijkheid bieden we bij Midden Nederland Bedrijfsmakelaars natuurlijk ook.”

www.mnm-bog.nl