BARNEVELD - De kans is klein dat er na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart veel ondernemers plaatsnemen in de raadszaal. Dat blijkt uit een analyse van de kieslijsten van de lokale politieke partijen. Daarop prijken weliswaar de nodige ondernemers, maar dan vooral op onverkiesbare plekken.

Uitzondering op de regel zijn de Lokaal Belang en de VVD. Bij de nieuwe partij van Mijntje Pluimers doen Jan Willem van den Born (nr. 2, Profact International), Gonda Lenters (nr. 3,  Lenters management services & advies), Christa Dibbet (nr. 6, Dibbet Exclusief & Dibbet Doors) en Paul Overgaauw (nr. 8, Overgaauw veterinair Advies) een gooi naar een zetel.  Met Willem de Vries (Focus2fly), Gerbrand Goede (vastgoedondernemer), Denise van Wassenberg (Amice), Jan Dibbet (Dibbet Exclusief & Dibbet Doors), Markwing den Hartog (Outdoor Living Zwembaden), Arnold Hofland (Hofland Houtbouw), Kirsten Karrenbeld (The Travel Club) en Ad Soeterboek (Blus Barneveld) heeft Lokaal Belang ook een arsenaal aan ondernemende lijstduwers. 

Bij de liberalen hopen Theo Bos (nr. 2, pluimveehouder), Robbert de Veen (nr. 4, Daltons) en Suleyman Oz (nr. 6 Myros Pleinzicht) op een zetel. De kandidatuur van De Veen is overigens pikant. De jonge horecaondernemer uit Voorthuizen sloot zich in eerste instantie aan bij Lokaal Belang, maar koos uiteindelijk toch voor de liberalen. Met Jan van Iwaarden (Van Iwaarden Artwork), Ton Uljee (Intratuin), Vincent Tukker (Dutch Packaging Technology) en Adriaan Guldie (Guldie Colorstore) beschikt ook de VVD over lijstduwers met een stevig business netwerk.

Bij de SGP mag Arend Flier (nr. 7, Van Wincoop Veiligheidstrainingen) zich opmaken voor zijn eerste raadstermijn, mits de staatskundiggereformeerden net zoveel stemmen trekken als bij de vorige verkiezingen. Pro'98 doet het met Arjen Korevaar (nr. 1, KENEmedia) en Erica van Everdinge (nr. 9, zelfstandig lifestyle coach). CDA schuift Gert van Ramshorst (nr. 3, Van Ramshorst Advies BV.) naar voren. Gert Bouwman, (nr. 7, agrariër) en Tom Beltman (nr. 9, Beltom Advies) staan ook hoog genoteerd, maar gezien het huidige zetelaantal van de partij vallen zij waarschijnlijk buiten de boot. 

Bij de ChristenUnie heeft Jaap van de Top (nr. 4, agrariër) goede vooruitzichten op een raadszetel. De partij heeft ook een paar prominente lijstduwers. Het gaat om Theo Hartgers (Zonnepanelen op het dak), Maarten van der Boon (ex-Leertouwer, tegenwoordig zelfstandig adviseur) en Henk Morren (Schuiteman Accountants & Adviseurs). Bij Burger Initiatief zijn er geen ondernemers in de race voor een zetel. 

Dat ondernemers vooral op niet-verkiesbare plaatsen staan, heeft waarschijnlijk te maken met de tijdsbelasting van het raadslidmaatschap. Raadsleden in Nederland besteden gemiddeld 16 uur per week aan de politiek. Dat lijkt lastig te combineren met het runnen van een eigen bedrijf.

---

UPDATE [14/02]: Dit artikel is aangevuld met ontbrekende ondernemers.