Google en Facebook zitten niet stil, ook nieuwe kanalen en mogelijkheden vechten voor een plekje in jouw marketingmix. Daarom deel ik graag mijn belangrijkste trends voor 2021 met jou.


1. Google Web Core Vitals
Dit jaar gooit Google het algoritme volledig op de schop. UX (of gebruikerservaring) gaat een grote rol spelen in jouw gratis rankings. Zaken als websitesnelheid en hoe alles wordt ingeladen zullen een belangrijk onderdeel zijn. In Google Search Console en Google PageSpeed Insights vind je veel informatie over jouw websiteprestaties.

2. Organische Google Shopping resultaten
Eind vorig jaar lanceerde Google in Nederland de gratis resultaten in Google Shopping. Bij onze klanten zien we dit aandeel steeds verder groeien, dus spring zo snel mogelijk op deze trein.

3. Nóg meer naar e-commerce
Door corona is de shift versneld; het belang van online en e-commerce is niet meer te onderschatten. Hoe speel jij erop in? Vertel het verhaal uit je winkel nu ook online. Kijk hoe grote spelers als Rituals dit doen en geef hier jouw draai aan. Ook platformen als Instagram (Shopping) en Facebook (Shops) zoeken naar manier om nog meer met e-commerce te doen.

4. Toename gebruik social media
Door de lockdowns brengen mensen nóg meer tijd online door en lijkt de telefoon aan de hand vergroeid. Social media plukt daar de vruchten van. Mijn tip voor dit jaar: Pinterest! De support in Nederland wordt steeds beter en Pinterest is een kanaal dat jouw concurrenten waarschijnlijk nog niet optimaal inzetten.

5. Automatiseringen (in Google Ads)
Tot slot een trend die al een paar jaar is ingezet. Google wordt met de dag beter in kunstmatige intelligentie en breidt haar targetingopties en biedstrategieën continu uit. Hierdoor is het makkelijker om de boel te automatiseren en je bezig te houden met dingen die er écht te doen: strategische vervolgstappen voor jouw onderneming. Maak daar gebruik van.

Hier zie ik de grootste kansen en uitdagingen voor 2021. Maar het verschilt natuurlijk per bedrijf. Misschien ziet het er in jouw markt totaal anders uit. Laten we daarom vooral eens vrijblijvend sparren.

Jason Wu (06 - 17 90 64 08) is online marketing consultant bij NeoSEM. Dagelijks helpt hij ondernemers meer uit hun webshop of website te halen.

www.neosem.nl