Ontslaggolf blijft nog uit in Barneveld
BARNEVELD – Het lijkt erop dat Barneveldse bedrijven deze zomer geprobeerd hebben om personeel zoveel mogelijk vast te houden. Een ontslaggolf door de coronacrisis bleef uit.
Dat blijkt uit arbeidsmarktcijfers van het UWV. In de maand augustus ontvingen zelfs minder mensen een WW-uitkering dan in april, mei, juni en juli. In totaal zitten nu 521 mensen met een uitkering thuis.Ook in omliggende gemeenten zoals Nijkerk, Ede, Amersfoort en Apeldoorn is het aantal mensen met een WW-uitkering stabiel of was er een lichte daling zichtbaar.
Piek in maart
In maart, net na het uitbreken van de coronacrisis, verloren wel veel medewerkers in Barneveld hun baan. In één maand tijd kwamen er zo'n honderd mensen met een WW-uitkering bij. Na die eerste ontslagronde lijken Barneveldse werkgevers dus hun mensen zoveel mogelijk vast te houden.
De grote vraag is hoe lang dat zo blijft, nu de overheid de steunpakketten versobert en de coronamaatregelen opnieuw zijn aangescherpt. Hierdoor worden onder meer de horecasector, de evenementenbranche en de retailsector verder geraakt. Juist in deze branches teerden veel ondernemers de afgelopen maanden in op hun buffers.
Daling aantal vacatures
Dat er wel degelijk iets veranderd is op de arbeidsmarkt, blijkt uit het aantal openstaande vacatures in de regio. In de arbeidsmarktregio FoodValley (waartoe Barneveld behoort) zochten bedrijven in het tweede kwartaal samen 3800 nieuwe medewerkers. Het aantal vacatures ligt daarmee zo'n 35% lager dan in dezelfde periode vorig jaar.
Overigens zijn er nog altijd volop vacatures waarvoor werkgevers maar lastig aan kandidaten kunnen komen. Zo is er in de regio onder meer een grote vraag naar artsen en gespecialiseerde verpleegkundigen. Ook met technische skills heb je nog altijd de banen voor het uitkiezen. Voor bijvoorbeeld loodgieters, elektriciens, machinemonteurs, metaalbewerkers en elektrotechnisch ingenieurs geldt de arbeidsmarkt als zeer krap, volgens het UWV. Er zijn nog altijd volop vacatures waarvoor werkgevers maar lastig aan kandidaten kunnen komen.