BARNEVELD – Houtherstel.nl is specialist in het repareren van houtrot en herstellen van houtwerk. Dat doet de Barneveldse onderneming niet alleen in opdracht van particulieren en ondernemers, maar ook voor vele VVE’s in Midden-Nederland.

Rudy van de Beek (ook eigenaar van R. van de Beek Schilders op De Briellaerd) is initiatiefnemer van Houtherstel.nl. Zijn onderneming voorziet in een grote behoefte bij VVE’s, heeft hij gemerkt. “Regelmatig zien we dat VVE’s bij problemen met kozijnen en ander houtwerk van de regen in de drup belanden. Houtrot wordt bijvoorbeeld niet diep genoeg verwijderd, waardoor het terugkeert. Of er wordt te snel geschilderd of verkeerd afgestopt na de reparatie, waardoor er opnieuw vochtproblemen in het hout ontstaan. Het gevolg is dat de schade alleen maar verder toeneemt en met een beetje pech krijgen bewoners last van tocht of lekkages.”

Het omgekeerde gebeurt ook: er wordt juist te veel gedaan. “Soms zien we dat complete kozijnen vervangen zijn, terwijl een kleine reparatie ook had volstaan. Zo worden VVE’s onnodig op kosten gejaagd. Onwenselijk natuurlijk. Daarom voert Houtherstel.nl ook second opinions uit.”Houtherstel kan inmiddels een groeiend aantal VVE’s tot hun klantenkring rekenen. “We zijn gewend om te schakelen met VVE-besturen en meerdere bewoners van appartementencomplexen. Ze waarderen de expertise van Houtherstel, want onze houtherstellers hebben verschillende vakopleidingen gevolgd en houden hun kennis over hout en houtrotreparaties op peil met trainingen. Maar ook onze aanpak blijkt goed aan te sluiten bij de behoeften en wensen van VVE's.”

Aanpak
Die aanpak begint met een houtinventarisatie. “Eén van onze houtrotinspecteurs komt langs en voert een complete inspectie uit van het houtwerk, ook bij appartementen op hoger gelegen verdiepingen. Tijdens de inspectie doen we waar nodig metingen om het vochtpercentage in het hout te bepalen. Vervolgens wordt binnen 10 werkdagen een uitgebreid inventarisatierapport opgesteld. Daarin staat op welke plekken er sprake is van houtrot en welke herstelwerkzaamheden we adviseren. Dit rapport is onderbouwd met foto’s en bevat stuksprijzen voor houtrotreparaties. Per appartement krijg je zo inzicht in de herstelkosten.”

Houtherstel.nl verzorgt na akkoord ook de bewonerscommunicatie. “We leggen uit wat we gaan doen, op welke momenten we toegang tot appartementen nodig hebben en wat we doen om overlast te voorkomen. Dat werkt voor iedereen prettig. Ook ondersteunen we VVE-besturen vanuit onze expertise en ervaring bij het plannen van onderhoud. Samen kijken we welk onderhoud wanneer nodig is, waardoor de kosten gespreid kunnen worden.”

Kosten van houtherstel voor VVE’s
Als VVE-bestuurder wil je natuurlijk graag weten wat het herstel van kozijnen en ander houtwerk gaat kosten. Dat is afhankelijk van een paar factoren, geeft Rudy aan. “De omvang van het complex, het aantal plekken met houtrot en de mate waarin schimmels het hout hebben aangetast. Voor een goede kostenindicatie is een beoordeling op locatie nodig. Hoeveel dagdelen nodig zijn voor de inventarisatie bepalen we vooraf en is onder meer afhankelijk van het aantal woningen. Kiest een VVE om de voorgestelde werkzaamheden door Houtherstel te laten uitvoeren, dat zien ze 50% van de kosten van de houtrotinventarisatie terug als korting op de factuur.” 

www.houtherstel.nl