BARNEVELD – Veel bedrijven in Barneveld merken de gevolgen van de coronacrisis. De BIK werkt samen met de gemeente om getroffen ondernemers bij te staan. Voorzitter Gijs Eikelenboom over de impact van de crisis en de ondersteuningsmogelijkheden.

Hoe is de impact van de coronacrisis op de Barneveldse bedrijven?
We krijgen signalen dat de meeste productiebedrijven in de gemeente Barneveld redelijk doordraaien, al gelden daar uiteraard wel de maatregelen van het RIVM om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dienstverlenende bedrijven worden wel zwaar getroffen.

Met welke uitdagingen kampen bedrijven?
De belangrijkste is dat inkomsten deels of volledig wegvallen, terwijl kosten zoals lonen en de huur wel doorlopen. Daarnaast is er grote onzekerheid. We weten niet hoe lang deze crisis gaat duren en hoe de wereld er daarna uitziet. Dat maakt het lastig om te anticiperen, terwijl je wel nu beslissingen moet nemen. Ze zeggen niet voor niets: onzekerheid is de grootste vijand van ondernemers. 

Welke stappen zet de BIK om ondernemers te helpen?
We hebben meteen contact gelegd met andere ondernemersverenigingen en de gemeente Barneveld om te anticiperen op vragen van bedrijven, onder meer over de steunmaatregelen van de overheid. Getroffen bedrijven kunnen daarvoor terecht bij de gezamenlijke Coronadesk.

Hoe wordt die desk ingevuld?
De gemeente Barneveld beantwoordt vragen over de steunmaatregelen van de overheid en helpt bedrijven om daar gebruik van te maken. Als er ondernemers zijn die willen sparren of support nodig hebben bij de lastige keuzes die ze in deze tijden moeten maken, pakt de BIK dat op.

Is het steunpakket van de overheid genoeg voor getroffen Barneveldse bedrijven?
Het is nog te vroeg om daar iets over te kunnen zeggen. Zaak is nu om de beschikbare regeling zo snel en effectief mogelijk te benutten, om te zorgen dat getroffen bedrijven overeind blijven en de werkgelegenheid behouden blijft. Over een aantal maanden weten we meer.

Wat zou je tegen ondernemers willen zeggen die getroffen worden?
Trek snel aan de bel bij de Coronadesk en doe het maximale om support te krijgen. De steunmaatregelen hebben een doorlooptijd. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe beter. Denk verder samen met andere ondernemers of je accountant na over hoe je zo goed mogelijk kunt anticiperen. Het is in deze tijden belangrijk om waar het kan proactief te blijven.

Hoe zit het met de activiteiten van de BIK?
Die hebben we uitgesteld. We verwachten dat als de economie straks weer op gang komt, ondernemers eerst even hun handen vol hebben om hun zaak weer goed draaiend te krijgen. Daarom vindt de ledenvergadering pas in het najaar plaats.