BARNEVELD - Goede wijn wordt met de jaren beter, en dat zou ook zomaar eens kunnen gelden voor bedrijventerreinen. Bedrijfsruimtes op Harselaar staan – op grootschalige kantoren na – in ieder geval zelden lang leeg, ziet Bob Schouten van Midden Nederland Makelaars.

“Ja, er zit absoluut volop beweging in de markt”, zegt de Barneveldse bedrijfsmakelaar. “Het gaat om zowel kleinere als grotere bedrijfsgebouwen. Als een bedrijfshal met de juiste verhouding bijbehorende kantoorruimte vrijkomt, is dat in no-time ingevuld door productie- of maakbedrijven die elders uit hun pand zijn gegroeid. Het probleem is vooral dat het aanbod veel kleiner is dan de vraag, vooral in de koopsfeer. Door die schaarste zijn de prijzen hier relatief hoog in vergelijking met bijvoorbeeld plaatsen als Amersfoort, Nijkerk en Ede.”

Clustervorming
De belangstelling voor Harselaar komt niet alleen van lokale bedrijven, weet Schouten. Ook ondernemers uit bijvoorbeeld randstedelijke plaatsen als Zeist en Soest kloppen aan bij Midden Nederland Bedrijfsmakelaars. “Je ziet bijvoorbeeld staalverwerkende bedrijven zich oriënteren op Barneveld als vestigingsplaats, omdat we hier een sterke maakindustrie hebben. Ook onze arbeidsmarkt is voor die bedrijven aantrekkelijk. We hebben hier veel vakkundige mensen die productiegericht zijn, een sterke stimulans hiervoor is het initiatief van de Barneveldse Techniek Opleiding (BTO). Daar wordt naar gekeken.”

En dan blijven er die andere ijzersterke usp’s: de centrale ligging in Nederland, direct aan de A1 en A30. “Dit terrein heeft eigenlijk vrij weinig verbeterpunten. Als ik dan toch wat moet noemen, vind ik het jammer dat Harselaar wat in zichzelf gekeerd is. Er rijden hier dagelijks zoveel auto's langs over de A1, maar je hebt maar weinig zichtlocaties. Als de kans zich ooit voordoet om dat te veranderen, zou ik het toejuichen als die wordt aangegrepen.”

Koploper en banenmotor
Niet alleen Schouten is enthousiast over het bedrijventerrein. Dat geldt ook voor deskundigen buiten de gemeentegrenzen. In 2019 werd Harselaar geroemd in een rapport over toekomstbestendige bedrijventerreinen in Gelderland. “Op sociaal-economisch gebied is bedrijventerrein Harselaar één van de koplopers. Dit terrein in de gemeente Barneveld heeft een relatief groot aantal banen en een relatief hoge arbeidsproductiviteit”, schreven de onderzoekers van Bureau Buiten.

Op het terrein zijn dan ook tal van gerenommeerde bedrijven te vinden, die vaak zakendoen over de hele wereld. Van poultry-specialisten zoals Impex en Jansen Poultry Equipment tot windturbineproducent Lagerwey en het innovatieve verpakkingsbedrijf Paperfoam. Vul dat aan met grote spelers in de transport en logistiek en een sterke verzameling bouw-, maak- en productiebedrijven en je hebt een absolute regionale banenmotor.

Infrastructuur
Al die bedrijvigheid zorgt ervoor dat de infrastructuur op het terrein soms piept en kraakt, al zijn de aanleg van de Harselaartunnel en de revitalisering van Harselaar-West belangrijke stappen vooruit. “Maar de wegen zijn relatief smal en de verkeersintensiteit blijft fors, vooral op de Energieweg en de Harselaarseweg. Met al die vrachtwagens die moeten keren, parkeren en laden en lossen is het goed opletten. Ook kan het voor werknemers weleens een uitdaging zijn om een parkeerplek te vinden”, zegt Schouten.

Dat heeft dan weer alles te maken met de leeftijd van het terrein, dat zijn vorm kreeg in de decennia na de Tweede Wereldoorlog. Het westelijke deel van Harselaar dateert uit die periode, in de jaren negentig kwam daar het oostelijke deel bij. Ook veel panden op het bedrijventerrein zijn inmiddels op leeftijd.

www.mnm.nl