‘Oprichter Job had een vooruitziende blik’
KOOTWIJKERBROEK – Met 100 man sterk wordt er bij Van de Pol Bouwen en Wonen dagelijks gewerkt aan de meest uiteenlopende projecten. Door de driekoppige directie wordt bovendien zo efficiënt mogelijk voorgestorteerd op het gebruik van duurzame bouwmaterialen.
De bouw staat voor enorme uitdagingen, stelt algemeen-directeur Ronnie Schut. De prijzen van veel bouwmaterialen zoals stenen, dakpannen en isolatiemateriaal zijn enorm gestegen. En nog een leuke uitdaging: om de Haagse doelstellingen te halen zullen er jaarlijks tweehonderdduizend woningen verduurzaamd moeten worden. “Daar zijn natuurlijk handen voor nodig, waaraan het momenteel ontbreekt. Bovendien hebben we allemaal direct of indirect te maken met de stikstofproblematiek. Tel daar het woningtekort in Nederland bij op, plus de beschikbaarheid van materialen, en je weet dat de uitdagingen serieus groot van omvang zijn.”
Circulaire bouwmaterialen
Waar de blik in de verduurzaming van de bouw voornamelijk gericht was op de energietransitie, verschuift dit meer en meer naar de materiaalvoorziening. Door Van de Pol Bouwen en Wonen wordt daarom voortdurend gezocht naar duurzamere producten. “Denk daarbij aan circulaire bouwmaterialen, want we moeten zuinig omgaan met onze grondstoffen. Op dat gebied gaan de ontwikkelingen snel. Er worden nu bijvoorbeeld metselstenen ontwikkeld van zeven centimeter breed in plaats van de gebruikelijke tien. Dat kost veel minder grondstof en uiteindelijk energie om ze te bakken. Ook ontstaan er allerlei nieuwe soorten isolatie, bijvoorbeeld gemaakt van spijkerbroeken en katoen, of isolatiemateriaal dat is gemaakt van gerecyclede sandwichpanelen.”
Circulair bouwen
Wat dat betreft is het bouwen met hout misschien traditioneel, maar het is wel een van de meest circulaire en duurzaamste grondstoffen die je kunt bedenken, geeft Ronnie aan. “Bomen groeien vanzelf, nemen CO2 op en het hout kan uiteindelijk bij de sloop van een gebouw grotendeels hergebruikt worden voor nieuwe doeleinden. We zien steeds vaker dat bij de sloop van panden het hout netjes wordt gescheiden en zoveel mogelijk ‘schoon’ gemaakt wordt om uiteindelijk weer als bouwmateriaal te worden ingezet.”
Vooruitziende blik Job van de Pol
Oprichter Job van de Pol had wat dat betreft een zeer vooruitziende blik, want hij deed dit meer dan 60 jaar geleden al, vertelt Ronnie. “Kassen slopen, het glas en het vrijgekomen hout ‘ontspijkeren’ en dat weer verkopen als bouwhout. Daar zijn later diverse productgroepen bij gekomen en uiteindelijk is daar een bouwmaterialenhandel uit ontstaan zoals we Van de Pol Bouwen en Wonen anno 2022 kennen: van een zeer breed pakket aan bouwmaterialen tot keukens, tegels en sanitair aan toe. Dus eigenlijk zijn we op een positieve manier weer terug bij af!”