Regelmatig wordt mij gevraagd naar de actuele stand van zaken met betrekking tot oproepkrachten. De laatste jaren zijn de wettelijke regels inzake de oproepovereenkomst flink aangescherpt, zoals bij het nulurencontract.

Van de door werkgevers gewenste flexibiliteit blijft weinig over. Het ziet er zelfs naar uit dat het nulurencontract wordt afgeschaft. In plaats daarvan komt er een nieuw basiscontract, waarin werknemers meer zekerheid krijgen over het minimale aantal uren dat zij kunnen worden ingezet en het daarbij behorende inkomen. Begin april heeft de minister van SZW dit in een brief aan de Tweede Kamer kenbaar gemaakt. Voor scholieren en studenten zal een uitzondering komen. Zij kunnen wel blijven werken op basis van de huidige oproepcontracten.

Vanwege de nieuwe zekerheden die gaan gelden voor het basiscontract zal hier straks de lage WW-premie op van toepassing zijn, mits het een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd betreft.

Op dit moment gelden de volgende wettelijke regels voor oproepkrachten, die in de arbeidsovereenkomst moeten worden vastgelegd:
• Oproeptermijn (schriftelijk) van 4 dagen
• Voorspelbaarheid arbeidsplaats en -tijd
• Aanbod vaste uren (telkens) na 12 maanden
• Recht op vakantiebijslag en -verlof
• Recht op transitievergoeding

Op grond van de geldende cao kunnen daarnaast aanvullende bepalingen van kracht zijn.

Voor wat betreft de ketenregeling bij tijdelijke contracten zal er, uitgaande van de brief aan de Tweede Kamer, ook het nodige gaan veranderen. Uitgangspunt hierbij is de stelling: ‘tijdelijk werk is tijdelijk’. Dit betekent dat de huidige onderbrekingstermijn van 6 maanden komt te vervallen. Er komt een administratieve vervaltermijn van 5 jaar. Als een werknemer binnen 5 jaar opnieuw in dienst treedt, dan is dat voor onbepaalde tijd.

Op deze manier moet er een einde komen aan zogenaamde draaideurconstructies, waarbij steeds een nieuwe keten start en de werknemer permanent op tijdelijke basis werkt. Het blijft echter mogelijk om maximaal 3 tijdelijke contracten binnen maximaal 3 jaar bij dezelfde werkgever af te sluiten.

Heeft de oproepovereenkomst zijn langste tijd gehad? De tijd zal het leren!

Bert van Dijk | Manager Payroll
T 085-080 70 00
E bvdijk@schuiteman.com

www.schuiteman.com