De eenmanszaak, maatschap, vennootschap onder firma en Besloten Vennootschap zijn de meest voorkomende rechtsvormen in Nederland. Vaak is de keuze voor een rechtsvorm ooit bepaald vanuit fiscale motieven of om reden van aansprakelijkheidsbeperking. Als eenmaal gekozen is voor een bepaalde rechtsvorm of structuur, blijft zo’n structuur vaak jarenlang ongewijzigd. Vooral omdat een structuurwijziging ‘gedoe’ oplevert en ‘geld kost’.

Toch is het verstandig om in 2020 nog eens goed na te denken over de structuur van uw onderneming. De fiscale wetgeving 2020 biedt hier namelijk aanleiding voor. In 2020 betaalt een Besloten Vennootschap namelijk ‘slechts’ 16,5% vennootschapsbelasting over de eerste € 200.000 winst en 25% over het meerdere. Worden voor 2020 hoge winsten verwacht, dan kan in 2020 per € 200.000 winst € 17.000 (=25%-16,5% x € 200.000) vennootschapsbelasting worden bespaard.  Optimaliseren binnen een bepaalde structuur kan al vrij eenvoudig door gedurende het jaar meerdere keren gebruik te maken van een fiscale eenheid.  Maar ook door een of meerdere B.V.’s toe te voegen aan uw huidige structuur.

Ook als uw onderneming wordt geëxploiteerd in een eenmanszaak of vennootschap onder firma en u van mening bent dat u ‘veel te veel’ inkomstenbelasting betaalt,  dan is het zeker de moeite waard om te onderzoeken of het fiscaal verstandig is om uw onderneming in te brengen in een Besloten Vennootschap. Bij winsten boven de € 150.000 is een Besloten Vennootschap meestal voordeliger dan een eenmanszaak.

Om een maximaal fiscaal voordeel te behalen in 2020, moet u wel tijdig in actie komen. En als u de structuur- of rechtsvormwijziging wilt baseren op uw balans per 31 december 2019, dient de wijziging uiterlijk eind juni 2020 te zijn voltooid.

Han Brandsen, Senior Belastingadviseur bij Visser&Visser, jfbrandsen@visser-visser.nl.

www.visser-visser.nl