De wet bepaalt dat een werkgever een werknemer niet mag ontslaan in de eerste 2 jaar dat de werknemer ziek is. Hoewel dit een belangrijke bescherming voor werknemers oplevert, kent het opzegverbod bij ziekte zijn grenzen. In dit artikel bespreek ik een aantal uitzonderingen op het opzegverbod bij ziekte.

1. Proeftijd
Tijdens de proeftijd mag een werkgever het contract met een zieke werknemer beëindigen. Van belang is uiteraard wel dat partijen een geldige proeftijd hebben afgesproken. Let op: ziekte mag niet de reden zijn van de beëindiging.

2. Einde tijdelijk contract
Bij het verstrijken van de looptijd van een tijdelijk contract geldt geen opzegverbod bij ziekte. Ook hier geldt dat ziekte niet de reden van beëindiging mag zijn. Let wel; bij een contract van 6 maanden of langer moet de werkgever het einde van het contract een maand vóór het verstrijken daarvan aanzeggen. Doet de werkgever dit niet, dan is hij in beginsel een boete van maximaal een maandsalaris aan de werknemer verschuldigd.

3. Ontslag op staande voet
Ziekte staat niet in de weg van een ontslag op staande voet. Uiteraard is wel van belang dat aan alle vereisten voor een geldig ontslag op staande voet wordt voldaan. Zo dient er onder andere sprake te zijn van een dringende reden voor de beëindiging (die reden mag geen verband houden met de ziekte) en dient het ontslag in beginsel onverwijld aan de werknemer te worden verleend.

4. Niet naleven re-integratieverplichtingen
Als een werknemer niet meewerkt aan de re-integratieverplichtingen, kan het opzegverbod komen te vervallen. Voorwaarde voor het vervallen is onder meer dat de werkgever de werknemer schriftelijk heeft gemaand tot nakoming van de verplichtingen of om die reden de betaling van het loon heeft gestaakt.

Op het opzegverbod bij ziekte bestaan nog meer uitzonderingen, maar een bespreking hiervan gaat dit artikel te buiten. Wat wel duidelijk wordt is dat de bescherming van een zieke werknemer niet onbegrensd is.
Heeft u te maken met een zieke werknemer en heeft u een vraag? Neem dan gerust contact op met ons kantoor en wij helpen u graag verder.

Desiree van Klinken is als advocaat verbonden aan Wolleswinkel Hofman Advocaten in Barneveld.

E: vanklinken@wolleswinkelhofman.nl
T: 0342 49 10 28
www.wolleswinkelhofman.nl