Sinds de zomer ben ik bezig om mijn website om te bouwen. De inhoud klopte niet meer met de werkelijkheid. De ontkenningsfase van dit feit had ik gelukkig al een aantal maanden achter de rug. Samen met een webdesigner ging ik vol goede moed aan de slag.

En zoals dat wel vaker gebeurt met zaken die je niet goed hebt afgekaderd, werd de inhoud niet een klein beetje anders; de héle website ging op de schop. 'Van het één kwam het ander' was hier duidelijk van toepassing. Ik zag steeds nieuwe kansen en daarmee werd het een oneindig proces van aanpassingen.
In de laatste fase sprak ik de webdesigner en toen bleek dat – waar ik vol enthousiasme elke keer nog wat ‘kleine’ opmerkingen had – bij hem het enthousiasme weg was. Misschien ook niet zo raar, omdat er nooit een compliment over het ontwerp of een ‘hoera’ zijn kant op ging voor een geniale oplossing voor een probleem. Gekker nog, ik kwam vaak wéér met een aantal ‘kleine’ op- en aanmerkingen… De diagnose was duidelijk; ik had de zin opgesoupeerd, niet meer aangevuld en doorgeduwd tot het allerlaatste einde.

Gelukkig kon ik mijn primaire, verdedigende reactie voor me houden, die had namelijk geen recht gedaan aan zijn frustratie. Hierdoor bleven we ook weg bij het potentieel welles-nietes-spel dat na verdediging altijd op de loer ligt. Daarbij, en daar betrapte ik me een dag later op, wilde ik me ook alleen maar verdedigen omdat ik voelde dat hij een punt had. Ik hád ook geen enkele keer mijn enthousiasme over de vorderingen laten blijken of verteld hoe tof ik de site eruit vond zien.

Dus met die conclusie toog ik met mezelf in gesprek. Hoe kwam het dat mijn complimenten achterwege waren gebleven en dat zijn telefonische frustratie mij zo raakte. Het mooie is dat als je jezelf recht aan durft te kijken, je die antwoorden kunt vinden en dat je daar weer van leert. Voor iedereen met frustraties heb ik ook een (ongevraagd) advies: maak van je hart geen moordkuil, realiseer je wanneer iets meer energie kost dan het oplevert en ga bij jezelf te rade hoe dat komt. Dan kan je daarna onderzoeken wat er moet veranderen om dat te voorkomen.

Maar goed, inmiddels heb ik dus een nieuwe website en ben ik zo trots als een pauw met het resultaat! Ben jij nieuwsgierig geworden? Neem dan snel een kijkje!

Hilde Brouwer is sparringpartner en inspiratiecoach in Barneveld.

summitcoaching.nl.