BARNEVELD - Bedrijven moeten de komende jaren 100.000 arbeidsplaatsen creëren voor mensen die nu bijvoorbeeld nog in een sociale werkplaats werken. Broekhuis Opel gaf Leo de kans en dat maakte onverwacht veel los bij het Barneveldse autobedrijf.

In de showroom op De Briellaerd staan de Insignia’s en Vivaro’s te glanzen. Met dank aan Leo, die elke donderdagmorgen vol trots de auto’s afstoft. Leo is gek van auto’s. En hij heeft een verstandelijke beperking. Toen hij na een korte proefperiode een écht contract kreeg was Leo door het dolle heen. ,,Hij ging juichend door de showroom. Alleen daarom al zou ik het zo weer doen. Als Leo uit een auto komt dan grijnst hij helemaal. Dat is voor ons allemaal genieten”, vertelt vestigingsdirecteur Joost van Boven.

Zoals Leo zijn er duizenden mensen met een arbeidsbeperking in Nederland die graag écht werk willen. De nieuwe Participatiewet moet daarvoor zorgen. Gemeenten worden - waarschijnlijk al vanaf 2015 - verantwoordelijk voor de re-integratie van deze mensen die een beetje hulp op de arbeidsmarkt nodig hebben. Vooruitlopend op de nieuwe wet spraken werkgevers af dat ze tot 2026 100.000 extra banen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Die afspraak is niet vrijblijvend. Als het aantal niet gehaald wordt, komt er een wettelijke quotumregeling.

Niet moeilijk

Broekhuis Opel was niet op zoek naar een medewerker. En aangesproken door de afspraken in het kader van de Participatiewet voelde Joost van Boven zich zeker niet. Maar toen Ons Bedrijf belde dat Leo graag bij het autobedrijf aan de slag wilde, stond de vestigingsdirecteur daar zeker achter. ,,We hebben de medewerker die de auto’s schoonmaakte er een andere taak bij gegeven. Zo moeilijk is het niet om een plek voor iemand in je bedrijf te creëren.”

Tussen de nette autoverkopers, met hun maatpakken en nette schoenen, is Leo een opvallende verschijning. Hij is zichtbaar aanwezig en zijn collega’s betrekken hem wel eens bij een klantgesprek. ,,De meeste klanten vinden het erg leuk. Voor ons is het nooit een issue geweest dat klanten hem zien rondlopen. Als mensen zich eraan storen, dan kopen ze maar ergens anders een auto”, zegt Van Boven.

Missen

Leo’s nieuwe collega’s van Broekhuis Opel lopen weg met hem. Ze houden een oogje in het zeil en brengen hem elke week terug naar huis. ,,Het kost ons nauwelijks tijd. Het enige waar we rekening mee moeten houden is dat er altijd iemand in de buurt is die hem kan helpen. Maar dat doet iedereen graag. Toen Leo vakantie had, misten we hem.”

Wat het kost? Van Boven heeft geen idee. ,,Volgens mij valt het erg mee. Maar zelfs als het me meer zou kosten dan ik denk, maakt dat me niets uit. Het is het me waard om Leo een plezier te doen en zich waardevol te laten voelen.”

 

Wat we moeten weten over participatie

Hoe gaat dat als je iemand met een beperking in dienst neemt? Wilma Gorissen van Ons Bedrijf weet er alles van en beantwoordt de belangrijkste vragen.

Hoe neem ik iemand met een beperking in dienst?

Bel met Ons Bedrijf. Er komt dan een jobcoach langs die inventariseert wie je zoekt en voor welk werk.

Wat voor mogelijkheden zijn er?

Je kunt een werkervaringsplek bieden of een echte baan waarbij je ook salaris betaalt. Dat kan vanaf 1 ochtend of middag in de week tot een fulltime job.

Ik zie geen ruimte in mijn bedrijf: wat nu?

Denk eens na over jobcarving. Je kunt vaak kleine klusjes bundelen die nu door meerdere medewerkers gedaan worden. Zij kunnen hierdoor meer rendabele uren maken.

Hoe komt een match tot stand?

De jobcoach kijkt welke medewerker bij jouw bedrijf past. Een kandidaat komt eerst twee maanden op proef. In de eerste periode is er intensieve begeleiding vanuit Ons Bedrijf en krijgen medewerkers uitleg over hoe ze met hun nieuwe collega om moeten gaan als er bijvoorbeeld iets mis gaat. De begeleiding wordt na verloop van tijd afgebouwd. Er blijft altijd telefonische achtervang.

Weten ze wel wat werken is?

Ja, alle deelnemers van Ons Bedrijf krijgen een training waarin ze basale werknemersvaardigheden leren. Zoals anderen groeten, maar ook om fris gedoucht en netjes gekleed op het werk aan te komen.

Wat kost het om iemand aan te nemen?

Bij een werkervaringsplek betaal je geen salaris. Wel is een jobmaatje nodig die op de werkplek als aanspreekpunt fungeert. Bij een vacature op loonwaarde betaal je het minimumloon. Er is loonkostensubsidie mogelijk. Stel je neemt iemand fulltime in dienst, maar die persoon is maar voor zestig procent productief. Dan krijg je voor de resterende veertig procent subsidie.

Wat moet je weten voor je eraan begint?

Houd in je achterhoofd dat mensen die een beperking of psychiatrische problemen hebben niet veranderen. Ze genezen echt niet van een schop onder hun kont. Natuurlijk heeft werk een positieve invloed op ze, maar tot op een bepaalde hoogte. Als bedrijf zullen er aanpassingen nodig zijn om iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt op te nemen.