KOOTWIJKERBROEK – Als alles gaat zoals gepland, is Kootwijkerbroek straks een horecagelegenheid rijker. Onder de wieken van de Puurveense Molen komt waarschijnlijk een smaakvolle lunchroom van 300 vierkante meter.

Het plan voor de lunchroom is opgenomen in het bestemmingsplan voor de nieuwe woonwijk Puurveense Veld, aan de zuidkant van de molen, waar nu alleen nog weiland te zien is. In mei wordt het plan definitief ter inzage gelegd en als alles meezit, wordt begin 2025 gestart met het bouwrijp maken van het gebied.Het doel van de stichting is om met de lunchroom inkomsten te genereren voor het (toekomstige) onderhoud van de molen. “Zodat ook in de toekomst de Puurveense Molen een beeldbepalend monument blijft.”

Klompenmakerijmuseum
De stichting heeft bovendien plannen voor een klein museum in het bijgebouw. “We zijn in contact met de familie Haasjes om de machines, waarmee Hendrik Haasjes klompen maakte aan de Veluweweg in Kootwijkerbroek, daar te kunnen laten zien en zo de historie van de vroegere lokale klompenmakerij te belichten.”

Toekomst veiligstellen
Het doel van de stichting is om met de lunchroom inkomsten te genereren voor het (toekomstige) onderhoud van de molen. “Zodat ook in de toekomst de Puurveense Molen een beeldbepalend monument blijft en een trotse herinnering aan het verleden van Kootwijkerbroek.”

Nationale Molendag 11 mei
Benieuwd naar de molen? Op zaterdag 11 mei is het weer de Nationale Molendag. Vanuit de Puurveense Molen wordt hier traditiegetrouw bij stilgestaan met onder meer een fietstocht, waarbij de molen het start- en eindpunt is. Uiteraard is het ook mogelijk om de molen te bezichtigen. De vrijwillige molenaars geven geïnteresseerden rondleidingen en vertellen daarbij over de werking van de molen.

www.puurveensemolen.nl

(Op de foto het OVK-bestuur bestaande uit (v.l.n.r.) Helmert van Reenen, Bea van Lagen, Henk van Ee, Arie Dekker, Gerco Liefting, Gina Jansen en Gea Lagerweij)