BARNEVELD - Productiebedrijven helpen om de veiligheid en het veiligheidsbewustzijn op de werkvloer te vergroten. Dat is de missie van IVOB. De Barneveldse aanbieder van veiligheidstrainingen nam onlangs een nieuwe cursuslocatie op Harselaar in gebruik.

IVOB verzorgt onder meer zelfontwikkelde trainingen Veilig Werken voor operators, machinestellers en safety engineers. In de basistraining komen thema’s als veilig werken met machines, gereedschappen, elektrische installaties en gevaarlijke stoffen aan bod. In de verdiepende vervolgtraining gaan deelnemers dieper in op regelgeving, Europese normen en machineveiligheid. Beide trainingen duren één dag en worden gegeven op de trainingslocatie aan de Compagnieweg in Barneveld. Ook een incompanytraining behoort tot de mogelijkheden.

VCA-training afgestemd op productiebedrijven
“Je kunt deze trainingen zien als VCA-trainingen die afgestemd zijn op de situatie van productiebedrijven, metaalbedrijven en machinebouwers”, vertelt Bert Stap, eigenaar en trainer van IVOB. De Voorthuizenaar werkte jarenlang als manager in de machinebouw en als consultant in machineveiligheid. In 2015 richtte hij IVOB op, waarmee hij sindsdien veiligheidstrainingen en -masterclasses verzorgt voor bedrijven en organisaties in heel Nederland.

Machineveiligheid, preventiemedewerker en BHV
Tot het aanbod van IVOB behorenook trainingen voor medewerkers die nieuwe machines kopen, bestaande machines aanpassen of de veiligheid van machines moeten keuren. Stap: “Vaak ontbreekt het aan kennis om te beoordelen of een machine veilig is, waardoor bedrijven vertrouwen op de beloftes van de fabrikant. Maar als werkgever ben jij er na aanschaf verantwoordelijk voor dat de machine veilig te gebruiken is. In deze training leren deelnemers hoe ze de veiligheid van machines aan de hand van normen, wet- en regelgeving kunnen beoordelen.”

Verder kunnen medewerkers bij IVOB terecht voor een opleiding tot preventiemedewerker. Ze krijgen dan onder meer scholing in (arbo)wet- en regelgeving, verantwoordelijkheden van de preventiemedewerker en tools om je werk als preventiemedewerker goed te doen. En dan zijn er nog de reguliere veiligheidstrainingen zoals een BHV-training, VCA-cursus en opleidingen voor het besturen van heftrucks en hoogwerkers.

Praktisch en gericht op échte veiligheid
Kenmerkend voor de trainingen van IVOB? Dat is het praktische karakter. “Het zijn trainingen met veel voorbeelden en oefeningen. Je kunt de hele dag vragen stellen en wat we steeds terughoren: er is geen vraag waar onze trainers het antwoord niet op weten”, vertelt officemanager Erica Luigjes. “We proberen niet zo snel mogelijk alle theorie erdoor te drukken, zodat je weer een vinkje kan zetten. Dat heeft niets met veiligheid te maken”, vult Stap aan. “Waar het om gaat is dat medewerkers aan het eind van elke dag heel en gezond weer naar hun gezin terugkeren.”

Kijk voor programma’s, trainingsdata en tarieven op www.ivob.nl.