Walter van Dijk opende in 2016 de deuren van Advocatenkantoor Van Dijk. Vanuit het kantoor in hartje Barneveld ondersteunt hij ondernemers bij geschillen en vraagstukken op het gebied van civiel recht; alles omtrent contracten, aansprakelijkheid en schade.

Wat voor soort zaken liggen er op je bureau?
Het merendeel van de zakelijke conflicten waarin ik betrokken ben draait om geld. Het gaat in de regel om ondernemers die een discussie hebben over hetgeen zij hebben geleverd of juist hebben afgenomen. Dat begint met een factuur die niet wordt betaald, maar vaak schuilt daar achter een inhoudelijke discussie over wat er tijdens de uitvoering van een opdracht niet goed is gegaan. We noemen dit 'handelsrecht'. Ik vind het fantastisch om mij hierin vast te bijten.

Wat zie je vaak misgaan bij bedrijven?
Helaas zie ik nog te vaak dat bedrijven hun algemene voorwaarden van het internet plukken. In de rechtszaal blijkt geregeld dat zulke voorwaarden een ondernemer niet voldoende beschermen. Met name op het gebied van aansprakelijkheid. Ook proberen ondernemers vaak net iets te lang om geschillen zélf op te lossen, waardoor er weleens belangrijke stappen in het voortraject worden vergeten. Als voor de rechter bijvoorbeeld blijkt dat één essentiële brief niet op het juiste moment verstuurd is, dan maak je het voor jezelf onnodig lastig. Schakel dus op tijd een advocaat in, zou mijn advies zijn. Daarmee wordt op tijd het juiste pad gekozen.

Hoe ziet jouw ideale werkweek eruit?
Wat me zo aanspreekt in mijn vak is de afwisseling. Elke zaak en elke vraag is anders en daardoor is geen dag hetzelfde. De ene dag zit ik voornamelijk op kantoor; processtukken schrijven of contracten opstellen. Dan weer ben ik bij een klant voor inhoudelijk overleg. Daarnaast sta ik meerdere keren per week in de rechtbank. Procederen vind ik persoonlijk geweldig om te doen, maar een conflict zonder de rechter beëindigen door middel van een goede regeling geeft minstens zo’n grote kick. Uiteindelijk gaat het er altijd om wat voor mijn klant het beste is.

Waarin wil je jezelf nog ontwikkelen?
Blijven leren is inherent aan mijn vak. Om op de hoogte te blijven volg ik jaarlijks tal van cursussen en houd ik de vakliteratuur en jurisprudentie bij. Hierin werk ik samen met andere advocaten. Ik heb op dit moment niet de ambitie om mijn kantoor te laten groeien. Ik ben juist zeer tevreden met mijn huidige flexibiliteit. Ik heb een mooi netwerk en voldoende werk. Ik kan me daardoor richten op de zaken die mij het meeste liggen en ben ondanks een volle agenda ook flexibel genoeg om de werk-privébalans gezond te houden. Met een jong gezin geen overbodige luxe. Als ik dit op deze manier tot mijn pensioen kan blijven doen, zou ik daar vandaag nog voor tekenen.

Stel dat je geen rechten had gestudeerd, welk vak had je dan willen uitoefenen?
Ik heb een grote interesse voor bouwkunde en alles wat met de bouw te maken heeft. Om die reden heb ik mij voor een groot deel ook toegelegd op het Bouwrecht. Ik heb ook relatief veel aannemers als klant. Wellicht was ik dan dus actief geweest in de bouw, maar we zullen het nooit te weten komen.