GELDERSE VALLEI – Rabobank Gelderse Vallei hielp in 2019 honderden bedrijven met onder meer lease, bedrijfsfinancieringen, zakelijke kredieten, pinoplossingen en verzekeringen. Daarnaast zette de bank zich in voor een sterkere lokale economie en het versterken van ondernemerschap. Welke initiatieven sprongen er voor directeur Marcel Wijnen uit?

Innovatie en start-upcultuur
“Samen met Barneveld Tomorrow zetten we ons in om hoogopgeleide jongeren te behouden voor het Barneveldse bedrijfsleven en een start-upcultuur te stimuleren. Dat is belangrijk voor de vitaliteit van onze lokale economie. Als bank stelden we ons kantoorpand beschikbaar als onderkomen voor Barneveld Tomorrow. Ook brengen we onze kennis en netwerk in en participeren we in evenementen.”

Circulaire economie
“We organiseerden de Circular Ondernemen Challenge. Daarin denken bedrijven na hoe ze hun producten, diensten of bedrijfsvoering meer circulair kunnen maken. Ze krijgen daarbij ondersteuning van experts van KPMG. We merken dat de challenge het denkproces enorm stimuleert en resulteert in mooie plannen. De challenge is daarmee een aanjager van verduurzaming en circulariteit in de regio.”

Ondernemerschap
“In 2019 vond ook de MKB Business Versneller plaats. In dit programma komen thema’s als strategie, marktbenadering, leiderschap, businessmodellen, waardepropositie en organisatie aan bod. Ondernemers sparren met elkaar en denken onder leiding van businesscoaches na over de toekomst van hun bedrijf. Zo versterken we ondernemerschap en helpen we bedrijven om groei te versnellen.”

Opvolgersperspectief
“De agrarische sector is in transitie. Een nieuwe generatie agrarisch ondernemers moet nu belangrijke keuzes maken. Ga ik het bedrijf van mijn ouders overnemen? Hoe dan? En welke richting sla ik dan in? Tijdens het Rabo Opvolgersperspectief denken jonge agrariërs over deze onderwerpen na. Ze worden daarbij begeleid door onze accountmanagers Food & Agri. Zo bouwen we samen met de ondernemers van de toekomst aan een toekomstbestendige landbouwsector.”

Techniekpromotie
“Samen met technische bedrijven uit Lunteren organiseerden we een speurtocht op bedrijventerrein De Stroet. Zo ontdekken kinderen hoe leuk het is om technisch werk te doen. We gaven ook financiële steun aan de nieuwe Barneveldse Techniek Opleiding (BTO) en zijn in gesprek over verdere samenwerking. Zo dragen we bij aan een vitale technische arbeidsmarkt.”

Verduurzaming
“Tot slot wil ik ook de start van Woonplein Voorthuizen noemen. Samen met bedrijven bieden we één plek waar inwoners terecht kunnen met al hun vragen over het verduurzaming van hun woning. Of het nu gaat om zonnepanelen op je dak, een duurzame tuin of de hypotheekmogelijkheden voor het verduurzamen van je woning.”

Benieuwd wat dé bank voor Barneveldse ondernemers voor u kan betekenen? Bel een van de accountmanagers, bijvoorbeeld Peter van Koesveldop 06 -1041 95 40.

www.rabobank.nl/gelderse-vallei