BARNEVELD - De beoogde exploitant van een railterminal op Harselaar heeft zich teruggetrokken. Daarmee gaan de plannen voor zo'n goederenspooroverslag voorlopig de ijskast in. 

Een verschil van inzicht over de aansluiting op het hoofdspoor zou ten grondslag liggen aan de breuk. “De afgelopen jaren hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat een railterminal een belangrijke bijdrage zou kunnen leveren aan de goederenoverslag per spoor in Midden-Nederland. Het meest recente onderzoek dat is gedaan, een maatschappelijke kosten- en batenanalyse, was ook positief. De vervolgstap zou zijn om ProRail een ontwerp uit te laten werken om de railterminal op het hoofdspoor aan te laten sluiten, maar hierover ontstond tussen de exploitant enerzijds en de gemeente en de investeerder anderzijds verschil van inzicht. De exploitant heeft zich vervolgens teruggetrokken", meldt wethouder Van den Hengel.
De gemeente Barneveld wil de plannen voor de terminal nog niet helemaal afschieten. Zo'n goederenoverslag blijft 'kansrijk' en van 'toegevoegde waarde voor het ondernemersvestigingsklimaat in regio FoodValley en de gemeente Barneveld. Maar de gemeente wil voorlopig niet verdergaan met de planvorming zonder dat het bedrijfsleven meeinvesteert. De ontwikkeling van een terminal wordt dan ook niet meer op korte termijn verwacht. Mocht een nieuwe exploitant zich melden, dan wil de gemeente samen met een inversteerder alsnog een faciliterende rol spelen.