Als glazenwasser gebruik je veel water. Barnevelder Rik van de Woerd, al vijftien jaar ondernemer met RIX Dienstverlening, ging daarom op zoek: hoe kunnen we daar beter mee omgaan? Na een zoektocht – het was geen makkelijk proces – heeft hij nu het antwoord. Door regenwater op te vangen en dát te gebruiken om glazen te wassen.

Glazenwassers gebruiken normaal osmosewater, dat wordt gefilterd zodat alle kalk, ijzer en zouten verdwijnen. Dan droogt een raam mooi streeploos op. "Osmosewater maakten we van kraanwater. Dat kan, omdat kraanwater eigenlijk heel goedkoop is. Maar met het oog op duurzaamheid is het veel logischer om daar regenwater voor te gebruiken."

Na een uitdaging vanuit branchevereniging Schoonmakend Nederland om na te denken over duurzaamheid, ging Rik op zoek naar manieren om waterverbruik te verduurzamen. Hij begon te experimenteren met het opvangen en filteren van regenwater voor hetzelfde doel. Een ogenschijnlijk simpele oplossing, die in de praktijk toch complexer bleek. De implementatie bleek een uitdaging: er waren grote oppervlaktes nodig voor het opvangen van regenwater en het proces moest zorgvuldig worden uitgevoerd.

Via contacten bij de BIK kwam Rik op het gemeentehuis in gesprek over waterberging op bedrijventerreinen. Jan Schut, van Jonker & Schut, was daar ook bij aanwezig. "Een lang verhaal kort: we gingen onderzoeken of ik het regenwater kon gebruiken dat op zijn dak valt, en na veel testen door mijn collega Coen lukte dat."

Na grondig testen gebruikt zijn team van vijftien glazenwassers nu drie maanden lang regenwater voor ongeveer 1/3 van hun totale osmosewaterverbruik - zo'n 400 liter per dag. Rik streeft ernaar om uiteindelijk 90% hergebruikt regenwater te gebruiken met zijn bedrijf, wat neerkomt op ruim 900.000 liter per jaar. "Hergebruik van water is helemaal niet zo innovatief, het is eigenlijk meer terug naar de basis!"