BARNEVELD - Bedrijven in de regio FoodValley - waartoe ook Barneveld behoort - hebben in een jaar tijd 366 banen gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarmee lijkt de groei van sociaal werk in een stroomversnelling terecht gekomen.

De Banenafspraak moet ervoor zorgen dat mensen met bijvoorbeeld beperking, chronische ziekte of voormalig medewerkers van sociale werkplaatsen regulier werk vinden. Doel is dat er in 2026 in totaal 125.000 banen bij zijn bijgekomen voor mensen met een arbeidsbeperking. Bedrijven moeten daarvan 100.000 stuks voor hun rekeningen nemen, de overheid 25.000 banen. De teller staat tot nu toe op 51.978 banen. Daarmee lopen werkgevers en de overheid iets achter op schema, want eind dit jaar zouden er 55.000 extra banen gerealiseerd moeten zijn.

Het scheppen van banen voor kwetsbare groepen in de samenleving is een thema dat in Barneveld op de kaart wordt gezet door de gemeente en ondernemersvereniging BIK. Begin dit jaar organiseerden ze een bijeenkomst over sociaal ondernemen. Daar deelden Timo Kruft van de Teka Groep, Robert Kwintenberg van Van den Brink Staalbouw en Dick Brons van SDO Werkt hun ervaringen met het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.