RI&E...eeeh...wat was dat ook alweer?

KOOTWIJKERBROEK - Als ondernemer heb je genoeg aan je hoofd. De veiligheid en gezondheid van je medewerkers schiet er dan soms bij in. Toch is dit een onderwerp dat aandacht verdient, zegt Johan Harthoorn van FP Adviesbureau, onderdeel van Fire Prevent uit Kootwijkerbroek. Als specialist in het uitvoeren van veiligheids- en gezondheidsrisico's binnen bedrijven (RI&E) weet Johan waar hij over praat.
Even uitleggen: wat is dat nou, zo'n RI&E?
RI&E staat voor Risico-Inventarisatie & -Evaluatie. Het komt simpelweg neer op het in kaart brengen van alle mogelijke gezondheids- en veiligheidsrisico's binnen je bedrijf. Veel ondernemers denken alleen aan brandveiligheid, maar het gaat veel verder dan dat. We kijken naar alle risico's op de werkvloer en maken een praktisch plan om ze aan te pakken.
Waar kijken jullie dan precies naar?
We bekijken alle aspecten van het werk: van fysieke belasting en werkdruk tot gevaarlijke stoffen en machines. Maar ook psychosociale aspecten zoals werkstress en ongewenst gedrag. Juist die laatste categorie wordt vaak vergeten, terwijl verzuim door werkstress steeds vaker voorkomt. Bij een productiebedrijf letten we meer op machines en fysieke belasting, bij een kantoor meer op werkhouding en beeldschermwerk.
Is zo'n RI&E wettelijk verplicht?
Ja, dat is het zeker. Elk bedrijf met personeel moet een actuele RI&E hebben. Maar ik zie het niet als een verplichting, het is gewoon slim ondernemen. Een goede RI&E zorgt voor minder verzuim, hogere productiviteit en een prettiger werkklimaat. Bovendien bespaar je op lange termijn kosten doordat je problemen voorkomt in plaats van oplost.
Wat zijn de risico's als je geen RI&E hebt?
Ten eerste loop je het risico op boetes bij controle door de Arbeidsinspectie, wat in de duizenden euro's kan lopen. Maar veel erger zijn natuurlijk de risico's voor je medewerkers. We zien regelmatig bedrijven die pas na een ongeluk in actie komen. Dan ben je niet alleen te laat voor de betrokkene, maar kijk je ook aan tegen reputatieschade en gedoe met verzekeringen.
Hoe zit dat precies met verzekeringen?
Verzekeraars kijken steeds vaker naar de RI&E bij het beoordelen van schades. Als blijkt dat je de zaken niet op orde had, kan de uitkering bij schades een stuk lager uitvallen. Sommige verzekeraars vragen zelfs om een RI&E bij het afsluiten van een verzekering. Het is dus ook financieel gezien een risico dat niet wilt lopen.
Hoe ziet zo'n traject er bij FP Adviesbureau uit?
We beginnen altijd met een gesprek om je bedrijf te leren kennen. Daarna komen we langs voor een grondige inspectie. We kijken rond, praten met medewerkers en maken aantekeningen. Vervolgens maken we een rapport met concrete aanbevelingen en een praktisch plan van aanpak. We houden rekening met wat haalbaar is voor jouw bedrijf en denken mee over de prioriteiten.
Wat zou je tegen twijfelende ondernemers willen zeggen?
Zie veiligheid niet als een kostenpost, maar als een investering. Niet alleen in je bedrijf, maar vooral in je mensen. Uiteindelijk wil je gewoon dat iedereen elke dag gezond thuiskomt, toch? Bovendien betaalt een veilige werkomgeving zich terug in gemotiveerde medewerkers en minder verzuim. Neem contact met ons op, en we laten je zien hoe eenvoudig je je bedrijfsveiligheid kunt verbeteren.