BARNEVELD - De ontwikkeling van de Harselaar-Driehoek komt weer een stap dichterbij nu de Raad van State bezwaren over de verdeling van aanlegkosten van het bedrijventerrein heeft afgewezen. 

De gemeenteraad van Barneveld stelde eind 2014 een herzien exploitatieplan vast voor de ontwikkeling van bedrijventerrein Harselaar-Driehoek. Zo’n plan is nodig om de kosten die de gemeente maakt (deels) te kunnen verhalen op grondeigenaren en/of projectontwikkelaars die profijt hebben van het ontwikkelen van het bedrijventerrein Harselaar-Driehoek. Dat is (wettelijk) verplicht als het eerder niet is gelukt om over de verrekening van de kosten afspraken te maken bij het opstellen van het bestemmingsplan.

Bosch Beton, dat gronden bezit in de Harselaar-Driehoek, maakte bezwaar tegen de kostenverdeling. De Raad van State bleek echter van mening dat het nieuwe exploitatieplan zorgvuldig is opgesteld en niet in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. Wel moet de gemeente Barneveld het plan op een paar punten 'repareren'. Het gaat om een aanpassing van de berekening van de ontvangen provinciale subsidie voor de Verlengde Mercuriusweg, het schrappen van gerealiseerde kosten voor de spoorwegovergang en een bouwweg. De gemeente gaat deze reparaties zo spoedig mogelijk uitvoeren. Als deze reparaties gedaan zijn, volgt een definitieve uitspraken. 

 

De wethouders De Kruijf (ruimtelijke ordening) en Van den Hengel (economie) zijn erg blij met de uitspraak van de Raad van State. ,,Hiermee is onomwonden aangetoond dat wij zorgvuldig hebben gehandeld en dat de methode om historische én nog te maken kosten aan derden door te belasten, wordt goedgekeurd.”