VOORTHUIZEN - Rabobank Gelderse Vallei, het energieloket van de gemeente Barneveld en diverse Voorthuizense bedrijven zijn een samenwerking aangegaan om inwoners van de gemeente Barneveld te helpen bij het verduurzamen van hun woning en ze te begeleiden in de energietransitie.

Het kantoor van Rabobank aan het Bunckmanplein in Voorthuizen is speciaal voor dat doel omgebouwd tot Woonplein Voorthuizen. “Mensen kunnen hier op vrijdagmiddag tussen 15.00 uur en 17.00 uur vrijblijvend binnenlopen en vragen stellen. Wij brengen ze vervolgens in contact met de juiste professional”, vertelt Jos de Kleuver, directeur Particulieren van Rabobank Gelderse Vallei.

Makelaars en energieadviseurs
Welke partijen werken binnen het Woonplein samen? De Kleuver: “Voor de aan- of verkoop van een huis vraag je advies aan makelaar Aalt Legemaat of Eric Jan Malestein. Heb je een verduurzamingsvraagstuk, dan brengen de deelnemende partners je in contact met het energieloket van de gemeente of Johan Koster van Veldhuizen Energie. Zij kunnen je meer vertellen over het verduurzamen van je woning. Welke stappen kun je zetten en welke mogelijkheden zijn er. Is het nu het juiste moment om te verduurzamen of kun je beter even wachten?”

Duurzame hovenier, hypotheekadviseur
Dirk-Jan Janse van Janse & Berkhof Tuinen kan inwoners alles vertellen over de aanleg van een duurzame, gezonde en klimaatbestendige tuin, die bijdraagt aan de biodiversiteit. Dit hoveniersbedrijf is partner van NL GreenLabel, een organisatie die zich inzet voor het verduurzamen van tuinen en buitenruimtes. Tommy Boersen van de Rabobank geeft financieel advies bij aan- en verkoop en verduurzamen van de woning. Voor het verduurzamen van de woning gelden ruimere regels en er is mogelijk ook een rentekorting van toepassing op de hypotheek. “Met Hubo XL hebben we een actieaanbod voor iedereen die bij de bank een hypotheek afsluit. Hiermee kunnen klanten bijvoorbeeld met korting energiezuinige verlichting aanschaffen. Ook zonnepanelen kan Roland Hartkamp leveren. Het Woonplein fungeert hierbij als schakelpunt”, aldus De Kleuver.

En ga je uiteindelijk een woning kopen of verkopen? Dan kan je via Woonplein Voorthuizen korting krijgen op de dienstverlening van notaris Mindert Pool. “Daarnaast is de gemeente er vanaf het begin af aan bij betrokken geweest. Het is echt een idee voor en door de Voorthuizenaren. Dat vind ik geweldig. Overigens is Woonplein Voorthuizen een open samenwerkingsmodel. We staan open staan voor nieuwe partners die iets kunnen bijdragen aan het Woonplein.”

Hergebruik voor het ‘nieuwe’ Woonplein
Hoewel de ruimte er nieuw uitziet, legt De Kleuver uit dat dit niet het geval is. “We hebben zoveel mogelijk hergebruikt. Zaken die volgens het hoofdkantoor waren afgeschreven staan hier gewoon nog. Onzin om dat weg te gooien. Bovendien organiseren wij zelf een Circulair Ondernemen Challenge, dus laten we ook vooral het goede voorbeeld geven.” Het kantoor dat voor het Woonplein wordt gebruikt is neutraal ingericht. “Mensen hoeven niet het idee te hebben dat ze bij de Rabobank zitten, iedereen is welkom!”

www.rabobank.nl/gelderse-vallei