BARNEVELD - Vanaf 2023 krijgen veel mkb-bedrijven te maken met strenge Europese cybersecurity-richtlijnen: de NIS2. Schuiteman Accountants & Adviseurs en Lupasafe, eerder bekend als Skopos.ai, introduceren daarom een oplossing die ondernemers en bestuurders helpt om continu cyberrisico’s te monitoren en daar gevalideerd over te rapporteren.

Lupasafe ontwikkelde hiervoor het cyberbeveiligingsplatform. Met een doorlopende cybersecurity monitoring wordt onder meer risicovolle software automatisch in kaart gebracht, scans van het interne netwerk uitgevoerd en testen gedaan op het cyberbewustzijn van medewerkers.

Dashboard en gevalideerde rapportages
Ondernemers en bestuurders kunnen de cyberrisico’s 24/7 monitoren via een online dashboard en rapportages uitdraaien voor bijvoorbeeld governance organen, banken of verzekeraars. Schuiteman kan de data uit zo’n cybersecurityrapport valideren en vervolgens een (non) assurance rapport afgeven.

Ingrijpende nieuwe wetgeving voor mkb
“NIS2 is een ingrijpende wet voor het mkb. Je kunt het vergelijken met de impact die de invoering van de AVG had”, zegt Gert de Fluiter, partner bij Schuiteman. “De lat op het gebied van cyberveiligheid gaat fors omhoog. De regels gelden straks bovendien voor een groter aantal sectoren, zoals de zorg en de transport & logistiek.”

Ondernemer of bestuurder verantwoordelijk
Ook wanneer je als mkb-bedrijf zakendoet met opdrachtgevers uit die sectoren, val je onder de NIS2. Daar komt bij dat je dit voortaan als ondernemer of bestuurder niet meer kunt afschuiven op de IT-afdeling. Je bent zélf verantwoordelijk voor cyberveiligheid en loopt bij overtreding van de richtlijnen risico op forse boetes. Het kunnen monitoren van cybersecuritydreigingen is daarmee essentieel voor ondernemers en bestuurders.

Steeds meer ransomware-aanvallen in het mkb
Schuiteman maakt dat mogelijk voor haar klanten dankzij de samenwerking met Lupasafe. De Fluiter: “We zien al enige tijd de cyberdreigingen in het mkb toenemen. Verschillende klanten van ons zijn het slachtoffer geworden van ransomware. De schade loopt dan al snel in de tonnen, terwijl ook je reputatie een deuk oploopt. Als betrokken accountant willen we onze klanten niet alleen wijzen op risico’s, maar ook oplossingen bieden. Het vertrouwen in Lupasafe hebben we onderstreept door een businesspartnercontract aan te gaan. Met deze samenwerking zetten we een gezamenlijke stap tegen cybercriminaliteit.”

www.schuiteman.com