In de week voor Oud en Nieuw werd ik gebeld door een DJ van 3FM. Ruim een week dáárvoor had ik namelijk geld overgemaakt aan Serious Request en toen vinkte ik heel stoer het vakje aan dat ze me mochten bellen als ze ‘mijn’ plaatje gingen draaien. Op dat moment weet je dat je het heel spannend zou vinden als het werkelijkheid wordt, maar de kans zal toch wel weer nihil zijn.

Voor het geval je nog nooit gebeld bent door de radio; een paar minuten voor de uitzending bellen ze je op om te checken wat voor vlees ze in de kuip hebben. Vervolgens mag je één zenuwslopende minuut wachten voordat je daadwerkelijk 'on air' gaat. Ik nam me in die minuut stellig voor om toch vooral hele échte antwoorden te geven én om grappiger te zijn dan de DJ himself....stom, stom, stom.

Het gevolg was namelijk dat ik zó druk met mijn ‘goede voornemen’ bezig was, dat ik domweg vergat om het gesprek te voeren. Ik realiseerde me dit wel tijdens het interview zelf, maar ik bleek niet bij machte om bij te sturen en daardoor schoot ik in paniek. Werkelijk waar... er kwam voor mijn gevoel geen normaal woord meer uit.
Als ik deze situatie analyseer met wat psychologie van de koude grond, dan is er één naam aan te geven en dat is stress. Iets té goed willen doen, vóelen dat het mislukt en dan onoverkomelijk in die stress schieten.

Gestresste mensen of gestresst zijn kennen we allemaal wel. Van mensen die zich ziek melden bij hun werkgever, wordt bijna de helft veroorzaakt door stress-gerelateerde klachten (bron: ArboNed). Daarbij komt dat ondernemers bovengemiddeld veel last hebben van stress. Recent onderzoek wijst uit dat ruim de helft van alle ondernemers vindt dat stress zijn of haar bedrijf afremt. Daarbij ondervindt één op de acht ondernemers zelfs ernstige schade op zakelijk en of persoonlijk vlak. Met name het werven van nieuwe klanten, de omzet en liquiditeit zijn de oorzaken van die stress (bron: businesscompleet.nl).

Wellicht is het goed om te weten dat door een stressreactie processen in gang worden gezet die óók geactiveerd worden op het moment dat je in levensgevaar bent. Er gebeurt dus écht iets in je lichaam. Verhoogde of onregelmatige hartslag? Kortademig? Trillende handen? Je lijf staat op scherp. Je ervaart geen rust of ontspanning met als gevolg dat je creativiteit en productiviteit ook hard achteruit gaan. Net als bij mij toen ik in gesprek ging met die DJ van 3FM…
Over mijn Serious Request-blunder kom ik wel heen. Maar als een leven met stress je normále manier van leven is geworden, dan kan ik je echt aanraden om hier actie op te ondernemen.

Hilde Brouwer is stresscounseler bij Summit Coaching in Barneveld

www.summitcoaching.nl