Een nieuwe onderneming starten. Daar is lef en enthousiasme voor nodig. In de rubriek 'Starters' bevragen we startende ondernemers over hun drijfveren. Deze keer: Rachid Rahmouni en Arnold Hofland, de grondleggers van het splinternieuwe Barneveldse bedrijf Holland Shuffle.

De shuffleboard is een tussen de 4 en 7 meter lange, 50 centimeter brede speeltafel die verdacht veel lijkt op de ouderwetse sjoelbak. Daarop speel je niet met houten, maar met metalen schijven, waar spelers punten mee kunnen scoren door ze in genummerde vakken aan het einde van de tafel te laten landen. Het lijkt simpel, maar wie een poging waagt komt er al snel achter dat het precisiewerk is.

Buitenland
Arnold en Rachid belandden eigenlijk bij toeval in de wondere wereld van de shuffleboards. Rachid: “Een maatje van mij had het veel gespeeld toen hij een poosje in het buitenland was en wilde zo’n ding. Hij had wat gegoogeld, maar kwam erachter dat een beetje shuffleboard ergens tussen de 10.000 en 20.000 euro moest kosten. Daar schrok hij zo van terug dat bij ons aanklopte. Jullie doen toch van alles met hout en metaal? Zo is dat balletje gaan rollen.” De beide Barnevelders werken al jaren samen. Vanuit hun werkplaats aan de Rulerweg bedienen ze, ieder vanuit hun eigen bedrijf, uiteenlopende klanten met kwaliteits-timmerwerk en houtbouw. Arnold: “Toen we ons gingen verdiepen in het spel, kwamen we er al vrij snel achter dat dit perfect bij ons past. Natuurlijk begin je door het spel zelf te spelen en het onder de knie te krijgen, en dan blijkt dat het superverslavend is.”

Verrekte lastig
Rachid: “Als je zo’n tafel ziet staan, denk je misschien snel dat je het zo onder de knie hebt, maar het is nog verrekte lastig. Je moet echt geconcentreerd gooien en een soort van de slag te pakken krijgen voordat je punten scoort. In het kader van het jubileum van SDVB hebben we tijdelijk een exemplaar in de kantine geplaatst om te kijken hoe er op gereageerd zou worden. Mensen vonden het ontzettend leuk om te doen en ze vonden het jammer dat hij op een gegeven moment weer weg was.”

Ontspannen
Inmiddels zijn er “zo goed als twee” exemplaren verkocht aan bedrijven die hem in de kantine zetten, zodat mensen zich in de pauze even kunnen ontspannen. “Het is weer even wat anders dan de voetbaltafel en we denken echt dat je je als bedrijf kunt onderscheiden door zo’n mooie shuffleboard te plaatsen, dus zijn we ook druk bezig om de shuffleboard onder de aandacht te brengen. Bedrijven, campingkantines, speelhallen. Deze shuffleboard zou het op talloze plekken goed kunnen doen.”

De bouw van een eigen shuffleboard was nog niet eenvoudig. Het lijkt misschien een simpel apparaat, maar de heren hebben er heel wat uurtjes in zitten. Daarbij kwam het goed van pas dat Arnold echt een houtspecialist is en dat Rachid jarenlange ervaring heeft in metaalbewerking. De bak is van hout met een laag vloerbedekking erover, waar vervolgens weer een laag hout overheen is gelegd met een epoxy-laag die zo glad is dat metalen schijven er met heel weinig wrijving overheen glijden. Op deze epoxy-laag liggen siliconen korrels die gemengd zijn met maïs.

De concurrentie biedt shuffle-tafels die richting de 20.000 euro gaan. “Gigantisch veel geld, vonden wij. En dat was eigenlijk een belangrijke trigger voor ons om hiermee te starten. Het meest luxe model dat we nu hebben, kost rond de 7.000 euro. Dus dat is een heel groot verschil met wat de markt nu biedt. Verschil in kwaliteit is er niet. Het mooie is dat we alles zelf kunnen maken en niets hoeven uit te besteden. Daardoor kunnen we de verkoopprijs zo laag houden en dit spel toegankelijk maken voor een heel nieuw publiek.’’ Begin juni openden de twee hun showroom aan de Anthonie Fokkerstraat 63H.

www.hollandshuffle.nl