BARNEVELD - De Barneveldse wijnbar Stads Food & Wine is in de top beland van een Gelderse restaurant-verkiezing. Dit tot verbazing van eigenaar Mirjam de Graaff, die nog maar net een jaar de gang heeft in de Barneveldse Jan van Schaffelaarstraat.

Mirjam de Graaff vloog jarenlang over de wereld als stewardess, maar besloot een jaar geleden de lokale horeca in te duiken. Sindsdien is het hard gegaan. “Op de een of andere manier had ik het gevoel dat Barneveld behoefte had aan een hippe horecagelegenheid. We gingen vorig jaar in augustus open en we werden gelijk door Barneveld omarmd. Door het winkelend publiek, maar ook door zakelijk Barneveld. Ondernemers komen hier voor een informele lunch of een bedrijfsborrel. Juist omdat we wat kleiner zijn is het met een groepje van twintig à dertig personen al gezellig vol. Dat werkt in ons voordeel.”

Het succes van Stads werd bewezen bij de Leukste Restaurant Verkiezing van 2017 die aan het begin van de zomer werd gehouden. “Ik zag de verkiezing langskomen. Toen heb ik Stads gewoon ingeschreven. Het leek me leuk om in ieder geval deel te nemen aan een verkiezing. Maar deze uitslag had ik nóóit verwacht!”

De Barneveldse wijnbar won de vierde prijs van Gelderland. “Er deden ook horecagelegenheden uit bijvoorbeeld Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn mee. Dat zijn echte horeca steden. Ik ben heel trots dat Stads zo hoog geëindigd is!”

Mirjam ging na haar luchtvaart-carrière aan de slag bij Landgoed de Salentein in Nijkerk, waar ze een passie voor wijnen ontwikkelde. “In de horeca ontdekte ik al snel dat ik een eigen zaak wilde. Ik wilde graag een wijnbar waar gasten kunnen genieten van lekkere wijnen en hapjes. Dat is Stads Food & Wine geworden. Bij ons kun je terecht voor een heerlijke lunch of borrel.” Sinds een paar maanden is ook chef kok Daniël Bokma onderdeel van het team van Mirjam. “We hebben gelijk samen een nieuwe menukaart gemaakt. Voor de komst van chef Bokma was de lunchkaart beperkt. Nu is die veel uitgebreider en héél divers. Er staat van alles op. Van een wrap met gerookte zalm tot een Thaise currysoep. En van een luxe broodje met gemarineerde kippendijen tot een stoere beefburger.”

Dit najaar komt Stads Food & Wine met een nieuw concept. “Na de zomer gaan we van start met speciale dineravonden. Op die avonden kan je bij Stads Food & Wine terecht voor verschillende lekkere amuses mét bijpassende wijnen.” Momenteel zijn de openingstijden van Stads Food & Wine afgestemd op de winkeltijden. “Vrijdagavond is dus de enige avond waarop we geopend zijn. Vanaf dit najaar komen daar dus nog twee dineravonden per maanden bij!”