KOOTWIJKERBROEK - Accugereedschap, elektrische heftrucks en laadpalen voor voertuigen met een stekker; je vindt ze in steeds meer bedrijven. Dat brengt nieuwe brandveiligheidsrisico’s met zich mee, waarschuwt Jan Hazeleger van Fire Prevent uit Kootwijkerbroek.

“In die elektrische voertuigen en machines, maar ook in bijvoorbeeld smartphones en laptops, zitten lithium-accu’s. Zo’n accu kan veel meer energie opslaan dan een gewone batterij, maar als ze in brand vliegen heb je een fors probleem. Deze accu’s zijn namelijk nog niet goed te blussen.”

Gecompartimenteerde opslag
En dat brandgevaar zit in een klein hoekje. Zo kan brand bijvoorbeeld ontstaan door het gebruik van niet-originele laders, het overladen van de accu of doordat accu’s of laders beschadigd raken bij een val. “Heb je veel accu’s of laders in je bedrijf? Dan is het slim om een gecompartimenteerde laad- en opslagplek te maken met een aerosol blussyteem. Zo voorkom je dat de brand zich uitbreidt en je overal blusschade hebt.”

FP Adviesbureau adviseert bedrijven in heel Nederland over bouwkundige aanpassingen om panden brandveilig te maken en over veilige opslag van brandgevaarlijke stoffen. Zusterbedrijf Fire Prevent realiseert de aanpassingen en levert veiligheidsproducten zoals branddetectiesystemen, sprinklerinstallaties, brandblusmiddelen, noodverlichting, rookmelders, BHV-artikelen en brandvertragers. Ook verzorgt het bedrijf het wettelijk verplichte onderhoud en keuring van blusmiddelen.

Bouwkundige brandpreventie
Hazeleger ziet dat er met name op het gebied van bouwkundige brandbeveiliging nog grote stappen te zetten zijn. “In de meeste bedrijven hangen inmiddels wel brandblussers en rookmelders, maar het gaat mis op de plekken die je niet ziet. Boven systeemplafonds bijvoorbeeld. Als daar een luchtkanaal of een datakabel wordt doorgetrokken, wordt vaak zonder het te beseffen de brandscheiding doorbroken, met alle risico’s van dien.”

Zeker in wat oudere bedrijfspanden of in panden die verbouwd zijn, is het volgens Hazeleger verstandig om een brandveiligheidscheck te laten doen. “We kijken daarbij niet alleen naar het gebouw, maar ook naar hoe brandgevaarlijk je activiteiten zijn. Op basis daarvan komen we met een plan van aanpak om veiligheidsrisico’s te beperken en te voldoen aan wet- en regelgeving. We kunnen de volledige uitvoering voor je verzorgen, inclusief de afstemming met de brandweer, gemeente en/of omgevingsdienst.”

Over Fire Prevent en FP Adviesbureau
Fire Prevent en FP Adviesbureau zijn gevestigd in Kootwijkerbroek. Bij de twee bedrijven werken een kleine twintig medewerkers. Fire Prevent biedt naast haar activiteiten op het gebied van brandveiligheid ook veiligheidstrainingen. Het gaat daarbij om VCA, BHV, EHBO- en ARBO-trainingen. Ook kan Fire Prevent een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) opstellen voor bedrijven.

www.fireprevent.nl