BARNEVELD - De winkelleegstand in de gemeente Barneveld is vorig jaar gestegen naar 5,3 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van vastgoedonderzoeker Locatus. 

De groei van de leegstand komt vooral doordat er meer kleine panden leeg stonden. Het aantal lege winkelmeters steeg namelijk veel minder snel. In totaal stond er in 2018 7.666 vierkante meter winkelvloer leeg, tegenover 6.142 vierkante meter in 2017.
Dat de winkelleegstand in Barneveld weer oploopt, is een trendbreuk. De afgelopen jaren raakten juist steeds meer etalages gevuld. Barneveld valt ook landelijk uit de toon, volgens Locatus. De winkelleegstand in ons land daalde in 2018 voor het vierde jaar op rij, vooral omdat er winkels omgebouwd werden tot woning.

Volgens Locatus wordt die functiewijziging veroorzaakt doordat winkelhuurprijzen nog altijd onder druk staan (-2,1% in 2018), terwijl de woninghuurprijzen in de vrije sector (+3,1% in 2018) juist stijgen. Daardoor wordt het steeds interessanter om winkels om te bouwen tot woningen.