BARNEVELD - Barneveldse bedrijven met groeiambities komen mogelijk in de knel door het stikstofprobleem. De uitbreiding van industrieterrein Harselaar-Zuid loopt namelijk vertraging op door de stikstofproblematiek.

De bedoeling was dat eind dit jaar het bestemmingplan voor fase 1b van Harselaar Zuid besproken zou worden door de Barneveldse gemeenteraad, waarna de eerste kavels in 2020 in de verkoop zouden gaan. Die planning is niet meer 'reëel', meldt het gemeentebestuur in de meest recente maandrapportage. Het is nog niet duidelijk wanneer de gemeente weer verder kan met de plannen. Daarvoor moet eerst op landelijk niveau een oplossing gevonden worden voor de stikstofproblematiek.

20 hectare
Fase 1b omvat een uitbreiding van Harselaar Zuid met circa twintig hectare netto uitgeefbaar bedrijventerrein. Dat terrein komt te liggen aan de westkant van het eerste deel van Harselaar Zuid, tussen de spoorlijn en de Esvelderbeek. Het grootste deel van het terrein is in handen van Vink. Tot acute problemen leidt de vertraging nog niet. In fase 1a van Harselaar Zuid zijn nog enkele kavels beschikbaar. Ook staan er nog diverse bedrijfshallen en kantoorruimtes te huur in nieuwe bedrijfsverzamelgebouwen.

Voorthuizen en Stroe
Andere kernen worden eveneens geraakt door de stikstofproblematiek. Voor het geplande woonwerkgebied aan de Verbindingsweg in Voorthuizen en een bedrijventerrein in Stroe is het twijfelachtig of er een vergunning afgegeven kan worden. Dat mag voorlopig alleen als vooraf aangetoond kan worden dat de uitgifte van het terrein niet schadelijk is voor kwetsbare natuurgebieden in de omgeving.

Spannend
Ook voor bouwbedrijven in de regio zijn het spannende tijden. Door het stikstofbesluit van de hoogste Nederlandse rechter lopen namelijk ook woningbouwprojecten in Barneveld, waaronder de wijk Bloemendal, vertraging op. De verwachting van belangenorganisatie Bouwend Nederland is dat hierdoor de komende maanden de orderportefeuille opdroogt, waardoor de banen van duizenden bouwvakkers op het spel komen te staan.