‘Techniekvak promoten begint al in groep 7 en 8'
Natuurlijk loert Business in Barneveld mee op LinkedIn. Deze keer viel ons oog op de post van commercieel directeur Gerben van Beek van Van Ee Staalspecialisten, dat meedeed aan het evenement Makers in de Techniek.
Kinderen over de vloer bij Van Ee Staalspecialisten. Vertel?
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Daarom is het evenement Makers in de Techniek bedacht: een samenwerking van de Barneveldse Techniek Opleiding (BTO), Johannes Fontanus College, Van Lodenstein College, De Meerwaarde en de deelnemende bedrijven van de BTO.Veel van deze bedrijven, waaronder dus Van Ee Staalspecialisten, hebben hun deuren wijd opengezet voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Het leverde een enorme stroom aan bezoekers op, en heel veel enthousiaste reacties. Een vader bijvoorbeeld gaf tijdens de open dag aan hoe belangrijk het is dat we als bedrijven onze deuren openzetten voor deze kids; op die manier zien ze een prachtig vak, waar ze anders geen weet van zouden hebben. De deelnemers konden met hulp van onze collega’s stalen vogelhuisjes maken, en daar werd volop gebruik van gemaakt.
Hoe ingewikkeld is het op dit moment om technisch personeel te vinden?
Bij Van Ee Staalspecialisten werken zo'n 60 vaste medewerkers waarvan er al heel veel een werkjubileum hebben gevierd bij ons. Maar er is ook nieuw talent nodig en daarvoor zijn we actief aan het werven op scholen, met advertenties en via social media. Verder komt het ook regelmatig voor dat mensen via collega’s of relaties bij ons komen werken. Sinds een paar jaar hebben we hier lokaal natuurlijk ook de Barneveldse Techniek Opleiding, waarvan wij een aantal leerlingen in dienst hebben.
Als je minister van techniek zou zijn in Nederland, wat zou je dan als eerste doen?
Het techniekvak promoten. En dat begint al op de basisschool. Veel mensen hebben werkelijk geen idee wat techniek inhoudt, dus dat moet bekend worden. Maar ook bijvoorbeeld bedrijfsscholen moeten meer ondersteund worden vanuit de overheid. Via dit soort scholen kan men het echte vak leren omdat theorie en praktijk uitstekend met elkaar gecombineerd worden.
Wanneer werd je zelf enthousiast over het vak?
Op jonge leeftijd werkte ik in mijn vrije tijd in een staalwerkplaats. Dat begon met opruimen, later mocht ik achter de machines staan en lassen. Als team werk je samen aan prachtige producten en met z’n allen ben je dan trots op het eindresultaat.
Welke vooroordelen zijn er over werken in de techniek?
Veel mensen denken alleen aan donker en vies werk. Maar alleen in ons bedrijf zijn er al zoveel verschillende functies: van lassers tot logistiek medewerkers en van machineoperators tot en met tekenaars. Vaak werk je met de modernste systemen, bijvoorbeeld computers bij de machines en tablets op de werkplekken en de heftrucks.
Hoe is om een staalbedrijf te runnen in tijden van hoge energieprijzen?
Een uitdaging voor ons als directie, je moet er kort bovenop zitten. En waar mogelijk verduurzamen. Zo hebben we geïnvesteerd in een flink aantal zonnepanelen op ons dak. Maar we zijn ook bezig met nieuwe concepten, zoals EECULAIR.nl; onze duurzame aanpak om een structurele bijdrage te leveren aan circulair- en toekomstgericht bouwen.