BARNEVELD - Waar de ene sector hard geraakt wordt door de coronacrisis, draaien andere ondernemingen binnen de gemeente Barneveld ‘gewoon’ door. Zoals Brink Staalbouw uit Barneveld. “Binnen het nieuwe speelveld kunnen we vooralsnog prima acteren”, aldus directeur Robert Kwintenberg.

Merken jullie niets van de coronacrisis?
“Natuurlijk zijn er de nodige voorzieningen getroffen. Met de anderhalvemetersamenleving heb je gewoon te dealen als mens en als bedrijf. Ons kantoor is ruim genoeg om op gepaste afstand van elkaar te kunnen doorwerken. En ook in de productie en op de bouwplaatsen kunnen we prima op afstand werken. Wat overigens niet wil zeggen dat we niets merken van de huidige situatie. De volumes zijn wel degelijk minder. De vraag is alleen of dat door corona komt of door de stikstofmaatregelen en CO2-reductie die natuurlijk gewoon doorwerken. Wij hadden redelijk wat projecten in de nabijheid van Natura 2000-gebieden die nu on hold staan.”

Slokt corona momenteel alle aandacht op van de overheid?
“De discussie over de stikstofproblematiek ligt momenteel stil, terwijl wij als bouwsector daar nog dagelijks mee te maken hebben. Ik vind het raar dat we door de overheid nu niet verder geholpen worden op dat gebied. Gezondheid gaat boven alles, laten we dat voorop stellen. Ook wij hebben binnen het bedrijf en in persoonlijke kring te maken gekregen met het virus en de zorg is momenteel geheel terecht een belangrijk speerpunt van de overheid. Dat begrijp ik. Tegelijk moet het bedrijfsleven ook door. Het is een totaal nieuw speelveld waar we mee te maken hebben en ondernemers moeten nu ondersteuning krijgen bij het voorsorteren op de toekomst. Het zal economisch misschien iets minder worden, maar hoe mooi zou het zijn als de economie op termijn weer normaal gaat draaien.”

Je werkt als voorzitter van de Barneveldse Techniek Opleiding (BTO) nauw samen met de gemeente. Hoe stelt die zich op in coronatijd?
“De gemeente Barneveld heeft een open, meedenkende houding richting het bedrijfsleven; als er iets is, klop dan bij ons aan. Maar ze komt ook zelf in actie. Voor het bedrijfsleven in zijn algemeenheid, zoals met de coronadesk, maar ook persoonlijk. Zo kregen we al vrij snel na de eerste maatregelen een telefoontje van wethouder Didi Dorrestijn om te horen hoe het ging. Of we als bedrijf door konden en wat we van de maatregelen vinden. Natuurlijk kan de gemeente daar niet veel aan veranderen, de maatregelen zijn er niet voor niets, maar zo'n bel-actie vind ik echt top. Aandacht maakt alles mooier.”

Hoe gaat het ondertussen met de techniekleerlingen binnen de BTO?
“Het bedrijfsleven staat nog altijd te springen om techniekmensen. Daarom hebben de BTO bedrijven, de gemeente en mbo-opleiders De Meerwaarde (onder verantwoording van MBO Amersfoort) en het Hoornbeeck College de handen ineengeslagen om jongeren hierin te ondersteunen met een zeer aantrekkelijk tweejarig leer-werktraject. Vorig jaar september startte de eerste lichting van 40 leerlingen en dit jaar was het de bedoeling om diverse open dagen en meeloopdagen voor geïnteresseerde jongeren te organiseren. Dat staat natuurlijk allemaal stil op dit moment." 

"Zonder die contactmomenten zijn jongeren lastiger te bereiken. Toch hebben we alweer zo’n vijfendertig aanmeldingen binnen voor het komende schooljaar. Wat dat betreft lopen we qua instroom prima op schema. Hoe dat kan? De beste reclame zijn de jongens zelf, die het naar hun zin hebben op de opleiding en de bedrijven die tevreden zijn over de samenwerking. En wat dat betreft is het afgelopen schooljaar succesvol geweest."

"Bij Brink Staalbouw hebben we zelf ook veel jonge jongens rondlopen en dat geeft een fijne dynamiek binnen het bedrijf. De BTO werkt volgens het oude leerling-gezelprincipe waarbij jonge mensen en ervaren mensen aan elkaar gekoppeld worden om het vak te leren. Vroeger werden mbo-leerlingen nog te vaak opgeleid met technieken die in de praktijk achterhaald waren. Nu schrijft het onderwijs een lesprogramma dat precies aansluit op wat wij zoeken. Door die nauwe samenwerking zorgen we er met z'n allen voor – bedrijfsleven, onderwijs en gemeente – dat de jongeren die van de BTO uitstromen al volledig klaargestoomd zijn voor een baan in de techniek. Dat is belangrijk, want hoewel de economie door corona waarschijnlijk een flinke klap krijgt, blijft het tekort aan technische mensen onverminderd groot. Daar moeten we met z'n allen in blijven investeren.”