BARNEVELD - Om de instroom van technisch talent veilig te stellen, sloegen tientallen Barneveldse bedrijven de handen in elkaar. De resulterende Barneveldse Techniek Opleiding (BTO) blijkt een schot in de roos. 

Op industrieterrein Harselaar leren momenteel zo'n 76 jongeren een technisch vak, een aantal dat naar verwachting de komende jaren verder groeit. Deze zomer stromen de eerste techniektalenten al met een diploma uit naar Barneveldse metaal-, elektro- en installatie- en mechatronicabedrijven.

“Het gaat goed”, blikt opleidingsdirecteur Arjan de Jager dan ook tevreden terug op de eerste anderhalf jaar. “We zijn snel gegroeid en hebben de afgelopen periode gebruikt om onze organisatie te versterken en verder te professionaliseren. Daardoor kunnen we nu samen met onze lidbedrijven de volgende stappen zetten.”

Voor en door bedrijven
De Barneveldse Techniek Opleiding is een samenwerkingsverband van technische bedrijven in de gemeente Barneveld. BTO verzorgt mbo-opleidingen in installatietechniek, metaaltechniek, elektrotechniek en mechatronica. Leerlingen komen in dienst bij BTO en gaan tijdens hun opleiding direct aan de slag bij één van de circa 90 lidbedrijven uit de regio Foodvalley. Het onderwijs wordt verzorgt door MBO Amersfoort en het Hoornbeeck College. Daarnaast is er een goede samenwerking met De Meerwaarde en het Van Lodenstein College. De Gemeente Barneveld levert in de opstartfase een financiële bijdrage, vanwege het belang voor de lokale technische sector die een belangrijke bijdrage levert aan de werkgelegenheid en economische vitaliteit van Barneveld.

“Wij nemen de opleidingszorg van bedrijven weg”, vertelt De Jager. “Ook fungeren we als spin in het web. Door de intensieve contacten met lidbedrijven weten we waar de personeelsbehoeftes liggen en kunnen we matches maken tussen technische talenten en bedrijven. Omgekeerd is de input van lidbedrijven ontzettend waardevol voor ons onderwijs. Wij overleggen regelmatig met bedrijven: welke ontwikkelingen spelen er bij jou op de werkvloer, wat vind je belangrijk, welke apparatuur en machines zijn er nodig om jongeren goed voor te bereiden op de praktijk. Zo werken we continu aan de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt.”

Laagdrempelig en praktisch
BTO-talenten leren zowel de theorie als de praktijk en gaan tijdens hun opleiding al aan de slag bij lidbedrijven. Die praktische manier van onderwijs spreekt aan, merkt de Jager. Dat geldt ook voor het feit dat jongeren in hun eigen dorp kunnen leren of werken, waardoor de overgang tussen het voortgezet en middelbaar onderwijs minder groot is. “Niet alleen aan het begin van een studiejaar stromen talenten in, maar ook tussendoor. Wie uitvalt bij een andere opleiding, kan hier in veel gevallen tussentijds starten. Daardoor groeien we het hele jaar door en dat is mooi, want Barneveld heeft een grote technische sector waar volop instroom nodig is.”

www.btobarneveld.nl