Of ik zenuwachtig was vroeg mijn wederhelft: ‘Nee hoor, helemaal niet’ zei ik moedig. Even later, toen ik voor de derde keer in korte tijd naar het toilet moest, realiseerde ik me dat ik mezelf keihard voor de gek aan het houden was. 

 

Als voormalig inkoper heb ik altijd groot bewondering gehad voor verkopers. Voornamelijk omdat bij mij de zenuwen al in de nek kropen bij het idee iets te moeten verkopen. Inmiddels kan ik niet anders, want er is nauwelijks een product of dienst te vinden wat aftrek vind, zónder daar een toelichting op te geven. Zo heeft ook mijn workshop over het voorkomen van een burn-out verkoop nodig. En die vraag over mijn zenuwtoestand, werd mij gesteld vlák voordat ik naar een potentiële klant zou gaan voor een oriënterend gesprek over die workshop.

 

Ok, de diagnose was helder. Stress. En nu?
Op het moment dat je realiseert wat er werkelijk aan de hand is, heb je twee opties: het negeren of het er laten zijn. Dat laatste klinkt wellicht zweverig, maar feitelijk kies je er dan voor om je bewust te zijn van wat er aan de hand is. Voor die tweede optie koos ik. Dan ken ik mezelf genoeg om te weten dat ik diep moet blijven ademhalen en tijdens het gesprek vooral niet te hard van stapel moet lopen. Och, wat voelde ik me enorm zelfbewust en lekker bezig, zo van ‘kijk mij hier nou even de anti-stress-coach zitten zijn’.

 

Op de terugweg naar huis kwam ik daar behoorlijk op terug, want jeetje, mijn ogen voelden zwaar, ik had een hoge ademhaling en mijn hoofd zat vol. Allemaal typische ‘stressreacties’. En dat na een gesprek van nog geen anderhalf uur?!
Zo kan je lijfelijk systeem dus met je aan de haal gaan. Op zich geeft dat helemaal niks. Het zorgde er namelijk ook voor dat ik in staat was om me te presenteren, dat ik alert was, goed heb geluisterd en de regie van het gesprek mede kon bepalen.
Het allerbelangrijkste is wat je doet met je lijf ná dat stressmoment. Knal je meteen door in een conference call of stap je met haast in de auto voor een volgende afspraak?

Het beste is om je lijf een rustmoment te geven. Dat kan gewoon door goed te gaan ademhalen en je hoofd even rust te gunnen. Wat we echter vaker doen is te weinig tijd nemen voor afspraken, ze te dicht achter elkaar plannen, waardoor je de hele dag van hot naar her rent. Dan rij je na je afspraak nog even snel langs een bezinepomp om wat lekkers (koffie, chocoladereep of vette hap) te scoren, zodat je er weer tegenaan kunt. En ja hoor, de ultieme stressflow is geboren.

 

Hilde Brouwer is sparringpartner en inspiratiecoach in Barneveld.

 

summitcoaching.nl.