Weet je nog dat vroeger bijna elke website Flash nodig had om interactieve content te kunnen tonen? Het leidde tot veel irritatie bij internetgebruikers, omdat je Flash steeds moest updaten. Door de opkomst van HTML5 en krachtigere browsers is die technologie tegenwoordig gelukkig niet meer nodig.

Een zelfde soort ontwikkeling is momenteel te zien op het gebied van apps. De huidige native apps moeten vaak nog gedownload worden in de App- of Play Store. Dan vraag je je af; waarom kan ik de gewenste informatie en functionaliteiten niet gewoon vanuit de browser zien? Inmiddels is er een antwoord op deze vraag: Progressive Web Apps (PWA).

Wat doet een PWA?
Je start een PWA vanaf de browser en net als bij een native app, kun je een icoontje installeren op het home screen van je telefoon of tablet. De technologie van een PWA is snel en je kunt er offline mee werken. Een PWA is dus handiger en sneller dan een normale native app. Je kunt een PWA omschrijven als een ‘native app, maar dan via het web’.

Geen Android of iOS
Een ander voordeel van een PWA is dat je het via de browser gebruikt. Dat houdt in dat de PWA niet apart (door)ontwikkeld hoeft te worden voor bijvoorbeeld Android of iOS. Alles wordt vanaf één platform aangeboden, makkelijk op één vast punt. Dit scheelt veel tijd en geld. Ten slotte is de PWA altijd up-to-date.

Best of both worlds
Voordelen die een native app biedt, denk aan offline functies als een camera, kunnen op een responsive website of webshop niet worden aangeboden. Andersom kunnen voordelen van een responsive website of webshop, zoals werking op alle apparaten en het niet hoeven downloaden of updaten, niet worden aangeboden door een native app. Een PWA biedt al deze functionaliteiten en is dus ‘the best of both worlds’. Online zijn er al verschillende voorbeelden van bedrijven die positieve resultaten hebben behaald met PWA's. Denk aan conversieratio’s die verdubbelen, stijgende bezoekersaantallen en bezoekers die langer op de PWA blijven. Ook zijn de laadtijden korter, wat voorkomt dat verkeer wegens lang wachten afhaakt.

Webleads zet in op PWA’s
Bij Webleads verwachten we dat veel apps, webshops en websites in de toekomst vervangen zullen gaan worden door PWA's. De eerste Magento 2 webshop, waarvoor ook gebruikgemaakt kan worden van de progressive web technologie, staat inmiddels bij ons ?op de planning en wij hopen je in de loop van 2019 nader over deze technologie te kunnen informeren.

Ben van Luttikhuizen is eigenaar van Webleads. Hét internetbureau voor web development en online marketing. 

webleads.nl