Na een aantal jaren ervaring, weet ik dat de piek in aanloop van nieuwe klanten samenvalt met het nieuwe jaar. Niet omdat het een van de goede voornemens is, maar simpelweg omdat ze klaar zijn met hoe het ze afgelopen maanden is vergaan.

Mijn theorie, gebaseerd op wat klanten mij vertellen, over deze timing is als volgt. Ruim een jaar voordat een klant contact met mij opneemt, is er al een stemmetje dat wel eens zegt ‘zo gaat het niet langer’. Dat stemmetje wordt dan genegeerd en onder de voet gelopen door dagelijkse beslommeringen en taken die bij je werk- en privéleven horen. Het probleem is toch ook nog niet écht urgent, je staat per slot van rekening nog op je benen.

Wellicht doet zich dan een onverwachte situatie voor, zo een die je liever niet had meegemaakt of juist een kans die je niet kan laten schieten. Op zakelijk of op privégebied. Hoe het ook zij, jij gaat je inzetten om alles door te laten draaien en vooral geen steken te laten vallen.

Naarmate de tijd vordert, voel je soms dat je ontzettend moe bent, terwijl het toch juist net voorjaar is en de dagen weer zo heerlijk lang worden?... Maar goed, het zal wel een voorjaarsdipje zijn. Gelukkig nog maar een paar maanden en dan is het zomer. En met een vakantie in het vooruitzicht is de wilskracht sterk genoeg om ook die laatste maanden nog even door te knallen.

En dan die langverwachte vakantie. Drie weken niks… Maar uitrusten lukt niet zo goed en je besluit om het de komende maanden écht anders aan te pakken.

Maar gek genoeg lukt dat weer niet. De herfst is in aantocht en je merkt dat de zaken jou weer overnemen. Terwijl je nog zó met jezelf had afgesproken om het anders te gaan doen.

Je besluit om in de kerstvakantie een knoop te gaan doorhakken en tot die tijd ram je het werk er nog even doorheen. En dan in januari -als die winter nog zo eindeloos lang duurt- bel je mij op en maak je een afspraak voor een intakegesprek. Omdat je voelt hoe je vastloopt met de zaken die je bezighouden.

Voor iedereen die dit herkent: je bent niet de enige die gebruikmaakt van een coach, dus voel je vrij om een keer kennis te maken. En voor iedereen die dit nog gaat meemaken: doe jezelf een plezier en schakel sneller hulp voor onderweg in. Met een lekke band rijd je ook niet 100 kilometer door.

Hilde Brouwer is sparringpartner en inspiratiecoach

summitcoaching.nl.