BARNEVELD - De aanhoudende lobby van Barneveld om knooppunt A1/A30 op te knappen, lijkt tot resultaat te leiden. De Tweede Kamer wil er miljoenen voor vrij maken. Komen ze er ook?

VVD en PvdA droegen minister Melanie Schulz van Haegen tijdens een debat met de vaste Kamercommissie Infrastructuur op 10 miljoen euro te reserveren om de twee snelwegen beter op elkaar te laten aansluiten. Het CDA, de ChristenUnie en SGP willen dat de minister in gesprek gaat met de gemeente Barneveld, de regio FoodValley en de provincie Gelderland. Daarmee lijkt Barneveld de slag met de minister te hebben gewonnen. Die vond de files bij Barneveld lange tijd niet ernstig genoeg om er wat aan te doen en plaatste andere verkeersknelpunten hoger op haar prioriteitenlijstje. Barneveld moest het doen met wat kleine aanpassingen en de belofte dat er nader onderzoek zou plaatsvinden. 

De regio deed dat vervolgens zelf een organiseerde een effectieve lobbycampagne. Kamerleden werden met een hoogwerker de lucht in gehesen om zélf de files te zien, ondernemers opgeroepen om een actiekaart te tekenen en onderzoeksbureau Goudappel/Coffeng becijferde de fileschade op een bedrag van zo'n 10 miljoen euro per jaar. Er ging zelfs een brief op hoge poten naar Den Haag toen de minister beweerde dat de regio niet zou willen meebetalen aan de reconstructie van de snelwegaansluitingen. Daarmee koos de gemeente voor Barneveldse begrippen ongekend scherp positie in het publieke debat. Met resultaat, zo lijkt het nu. Al zijn de miljoenen nog niet helemaal veilig. De Tweede Kamer stemt 13 december definitief over de toekomst van knooppunt A1/A30.