VOORTHUIZEN - De toeristische sector en horeca lopen harder in op de corona-achterstand dan verwacht. De toeristische trekpleisters in de gemeente trokken afgelopen hoogseizoen 5 tot 10 procent meer bezoekers dan normaal. Toeristische bedrijven blijven dit seizoen langer open vanwege het hoge aantal boekingen in het naseizoen.

“Dit is op een dusdanige schaal gebeurd, dat we nu aardig beginnen in te lopen", meldt Ab Roos, voorzitter van Ondernemersvereniging Voorthuizen. “Ik denk niet dat het gaat lukken om op hetzelfde niveau te komen als vorig jaar, maar we beginnen aardig in te lopen.”

Het mooie weer van de afgelopen zomerse weken heeft zeker een belangrijke bijdrage geleverd aan het inhalen van de achterstand, geeft de Voorthuizenaar aan. “De mensen komen makkelijker, maar blijven ook. Tegelijkertijd zien we dat de maatregelen die er getroffen zijn om besmettingen met het corona-virus te beperken, duidelijk vrucht afwerpen. Ik zie ook dat deze regels strak worden nageleefd door de ondernemers en dat geeft vervolgens weer veel vertrouwen bij de gasten.”

Wilco de Jong, voorzitter van Go Barneveld, bevestigt dit beeld. “De cijfers zijn duidelijk. In juli en augustus zien we 5 tot 10 procent meer bezoekers dan in de vergelijkbare periode van vorig jaar. Gek genoeg hebben we dit dus te danken aan Covid-19. Omdat men kiest voor een vakantie in eigen land worden onze mooie dorpen in de gemeente weer herontdekt. Ook de kleinere accommodaties zitten allemaal vol. Opmerkelijk is bovendien het aantal boekingen voor het najaar waardoor meerdere bedrijven hebben besloten om dit jaar langer open te blijven. Een slecht voorseizoen dus, een goed hoogseizoen en een naseizoen dat uiteraard nog af moet worden gewacht, maar zeker veelbelovend is.”